• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mindenki tisztábban látja a helyét

Egészségpolitika Forrás: KÓRHÁZ - Weborvos

Badacsonyi Szabolcs szerint a Szent Margit Kórház önállósodása minden munkatársát motiválta.

Szeretnék korszerűsíteni a központi műtőt, a jelenleg szétszórt radiológiai részlegek helyett ki akarnak alakítani egy központi radiológiát, és hatékonyabbá akarják tenni az energiafelhasználást. Ez utóbbinál például szóba jöhetnek az Óbudán már elterjedt napkollektorok is, de a nyílászárók cseréjével is sokat spórolhatnának meglátásuk szerint, derül ki a Kórház szaklap 6. számában megjelent, dr. Badacsonyi Szabolccsal, a nemrég önállóvá vált Szent Margit Kórház megbízott főigazgatójával készített interjúból.

Az új területi ellátási kötelezettség alapján néhány szakterület esetében, így például a nefrológiai ellátásban (III. szinten) 400 ezerről 600 ezerre nőtt az ellátandó lakosok száma. Önálló és szakmai szempontból erős, elismert az újjászületett szülészeti és nőgyógyászati osztály, az országban egyedülálló módon a nemrég önállósodott Szent Margit Kórházban van fejlődésneurológiai osztály, Berényi Marianne szakmai tevékenysége itthon és nemzetközi téren is ismert és elismert – mondja Badacsonyi Szabolcs az interjúban.

A nefrológiai ellátásban pedig – Polner Kálmán vezetésével – egyedülálló módon integrálják az aktív és rehabilitációs tevékenységet, a művesekezelés minden formáját, valamint speciális immuno-nephrológiai kórképek ellátását. A Demeter Pál által vezetett gasztroenterológiai osztály munkatársainak szakmai tudása és felkészültsége vitathatatlan, a betegek jelentős száma igazolja tevékenységük létjogosultságát. A Boér Katalin által vezetett onkológiai osztály „nyolc oktávon játszik", szinte minden típusú onkológiai kórképnek van szakorvosa. Két régi-új osztályvezetőt neveztek ki július elsejével: a kardiológiai osztályt Varjú Imre, a sebészeti osztályt Imre Domonkos vezeti tovább, míg a szülészeti- és nőgyógyászati osztály élére Tűzkő Nándor kerül. Szeptembertől nyugdíjba megy Kaszás Ilona, a pathológiai osztály vezetője, akinek szaktudása vitathatatlan, remélik, a most zajló pályázat eredményeként megtalálják méltó utódját.

Az ellátandó feladatok növekedésével a kórház finanszírozása is kedvezően változott, és az önállóság szinte mindenki számára motiváló volt.

Az államosítás óta eltelt egy év alatt a főigazgató szerint sokat tisztult a kép: mindenki tisztábban látja helyét és szerepét egy most formálódó rendszerben. A térségi szintű ellátásszervezésben rejlő lehetőségekben a főigazgató is hisz, mert szerinte ez teljesen új alapokra helyezheti az egészségügyi ellátórendszer egészét. Most zajlik a hétéves fejlesztési tervük előkészítése, minden intézmény leteszi a tulajdonos asztalára saját koncepcióját. Ezek alapján összegzi a GYEMSZI, hogy melyek azok a programok, amelyekre eséllyel lehet pályázni. Most a következő uniós költségvetés forrásaiért küzd az ágazat, s a főigazgató reméli, hogy sikerül forrásokhoz jutniuk már csak azért is, mert nem álmokat kergetnek, hanem reális célokért küzdenek.

A teljes interjú a Weborvos Pro portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink