• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mindenkinek kényelmesebb az e-recept

Egészségpolitika Forrás: MTI - ÖS

A kórházfenntartó szerint a téves sajtóinformációkkal ellentétben az e-recept bevezetésével nem éri hátrány az időseket.

Az e-recept bevezetésével egyszerűbbé válik a felírt gyógyszerek kiváltása. Míg eddig kizárólag a papírrecept bemutatásával lehetett kiváltani a receptre felírt készítményeket, mostantól a receptkiváltás lehetőségei kibővülnek:
-továbbra is lehet az eddig megszokott módon, papír alapú vénnyel
-tárolóelemmel rendelkező e-Személyi igazolvánnyal papír nélkül (saját maga számára)
-személyazonosság igazolásával és TAJ kártya felmutatásával papír nélkül (saját maga számára) - olvasható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerdai közleményében

Mint írják: a szeptember 27-én, szerdán megjelent, téves sajtóinformációkkal ellentétben az e-recept bevezetésével nem éri hátrány az időseket, sőt, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere a ma elérhető receptkiváltási lehetőségeket kényelmesebbé és biztonságosabbá is teszi.

Az e-recept 2017. november 1-jei bevezetését követően továbbra is lehetőség lesz a papíralapú gyógyszerkiváltásra. Minden orvos köteles 2018. december 31-ig a felírt e-receptekről papír felírási igazolást adni a betegének. Ez a papír az eddig is használt és mindenki számára jól ismert vény lesz, viszont tartalmaz egy e-recept vonalkódot, melyet beolvasva a gyógyszertárban azonnal lehívható az EESZT-ből az e-recept. A papír vényen található recepttartalom természetesen megegyezik az EESZT-ben tárolt e-recept adattartalommal. Ezzel a papír alapú vénnyel ugyanúgy kiválthatóak a rokonaink, ismerőseink számára felírt készítmények, mint ahogyan eddig is.

Bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papír nélkül is. Ehhez csak személyazonosságát kell igazolnia, és a TAJ kártyáját kell bemutatnia, hogy a gyógyszerész a TAJ azonosítást követően lekérhesse az EESZT rendszeréből a hozzá tartozó e-receptek listáját. Aki már új tároló elemmel ellátott e-Személyi igazolvánnyal rendelkezik, TAJ kártya nélkül is azonosíthatja magát, hogy a személyéhez tartozó e-receptek adattartalma lekérdezhető legyen a patikában, mivel az igazolvány chipje tárolja a TAJ számot.

A hagyományos receptkiváltási móddal természetesen a 65 év felettiek is élhetnek, de ha úgy döntenek, hogy nincs szükségük a papíralapú felírási igazolásra, akkor a hagyományos személyi igazolványuk és TAJ kártyájuk bemutatásával tudják átvenni a számukra felírt gyógyszereket a patikában. Gyermekek számára írt recepteket a szülők a papír vénnyel (felírási igazolással) tudják kiváltani.

Abban az esetben, ha az orvos a beteg otthonában ír fel receptet, továbbra is megteheti ezt akár kézzel is, ahogyan internetkapcsolat hiányában is írhat a szokásos módon receptet. Ezeket csak a hagyományos módon tudja a beteg kiváltani: a papírrecept bemutatásával - olvasható az ÁEEK közleményében.

A fenti kép bal olsalán a jelenleg használatos vény, jobb oldalán a jövő év végéig kötelezően kiadandó felírási igazolás.

Legolvasottabb cikkeink