• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

MOK: Újfent csak megfeledkeznek rólunk! Szavazzon!

Egészségpolitika 2019.06.19 Forrás: Weborvos Szerző:
MOK: Újfent csak megfeledkeznek rólunk! Szavazzon!

Az amúgy is megrekedt tárgyalások helyett erőteljesebb lépésekre készült a Magyar Orvosi Kamara.

Az eddigi, a legutóbb megegyezésig eljutott, majd megreked tárgyalások helyett erőteljesebb lépésekre készült a Magyar Orvosi Kamara, melynek módjáról honlapján szavazást indított a  közfinanszírozott egészségügyi ellátásban részt vevő tagok között. A szavazók négy állítás közül választhatnak:

• Nyomásgyakorlás eszközeként felmondom önként vállalt túlmunka végzését, csak a kötelező munkaidőmben vagyok hajlandó dolgozni.

• Demonstratív nagygyűlésen személyesen vennék részt, ahol a meghívott döntéshozóktól várunk határozott válaszokat, mit kíván tenni a Kormány az orvosok helyzetének gyors, érdemi javításáért.

• Bár a célokkal egyetértek, azokért tevékenyen akciózni nem tudok/nem kívánok.

• Nem értek egyet azzal, hogy tárgyaláson kívül bármely egyéb eszközhöz nyúljon az orvoskar.

A szavazást az indokolja a kamara szerint, hogy bár a már megszületett megállapodás aláírásának időpontjára az illetékes döntéshozói tárgyalófél az egyeztetések lezárultával javaslattal élt, mégis, mindebből a mai napig nem valósult meg semmi, és jelzés sincs arra, hogy belátható időn belül döntés születne. Pedig a május elején egyszer már jóváhagyott bértábla szerint 2020 januárjától újabb orvosi béremelés kezdődne és összesen három lépcsőben két év alatt a kezdő szakorvosok is elérhetnék a milliós fizetést és ez a mérték lehetőséget adna végre a hálapénz-rendszer felszámolására.

A szavaztatás indokai között szerepel az is, hogy a nyugdíj koron túl munkát vállalók immár nemcsak a megalázó, végeláthatatlan hosszúságú, minden értelmet nélkülöző engedélyezési procedúra elszenvedői, de év eleje óta súlyos anyagi diszkrimináció alanyai is, akiknek kétszer annyi közterhet vonnak a bérükből, mint más ágazatok hasonló helyzetű dolgozóitól. Számos szóbeli tárgyalás, írásbeli indoklás dacára sem tűnik úgy, hogy a közel 5000 gyógyító, ápoló helyzetén javítani akarnának, holott nélkülük a betegellátás számos helyen nem lehetséges - írták.

Az alapellátásban, különösen pedig a fogorvosi alapellátásban méltatlan és diszkriminatív a helyzet, mivel reménytelen még a jelenlegi – a szakellátásban kötelező minimális – bérekhez jutni is, holott ugyanolyan szakorvosként dolgoznak. A szakdolgozó béremelések a helyzetet csak tovább nehezítik, mivel az alkalmazottak számára a megemelt bér fizetése kötelező, de a praxisok finanszírozásába ez nem kerül elismerésre.

Ezért a MOK az alábbi követelésekkel él és ehhez is kéri a támogató szavazatokat:

Az érdekképviseletekkel egyeztetett kötelező minimális béreket tartalmazó bértábla bevezetése haladéktalanul, de legkésőbb az ütemezés szerint.

A bértábla valamennyi orvos számára azonosan kötelező legyen tekintet nélkül arra, hogy gyógyító munkáját kórházban, járóbetegellátóként, vagy az alapellátásban orvosként, fogorvosként végzi!

No para! Tisztességes, értéktartó és kiszámítható fizetésért akarunk dolgozni, érdemi lépéseket követelünk ehhez a döntéshozótól a paraszolvencia megszüntetésére. Nem majd, hanem MOST!

Nyugdíjas korú kollégáink, munkatársaink méltatlan, diszkriminatív helyzetét szüntessék meg. Azonos jogokat és feltételeket bármely más nyugdíjas munkavállalóval!

Legolvasottabb cikkeink