• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Nem a jogviszonyon múlt az emberfeletti munka az egészségügyben

Egészségpolitika 2021.06.14 Forrás: Weborvos Szerző:
Nem a jogviszonyon múlt az emberfeletti munka az egészségügyben

MOSZ: a járvány alatt vállalkozói jogviszonyban dolgozó orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak is biztosítson méltó jutalmat a kormány.

Levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez és Horváth Ildikó államtitkárhoz a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke kérve, hogy a szolgálati jogviszonyban dolgozókhoz hasonlóan a járvány elleni védekezésben részt vevő vállalkozói jogviszonyban közreműködő orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak is biztosítson méltó jutalmat a kormány.

Mint a levélben írták, fontos intézkedésnek tartják, hogy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vevő, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó egészségügyiek 10 nap fizetett szabadnapban részesülnek majd.

Ugyanakkor az alapellátásban dolgozó háziorvosok, fogorvosok és asszisztenseik is rendkívüli módon helyt álltak és rendkívül nagy terhelésnek, illetve fokozott egészségügyi kockázatnak voltak kitéve, viszont az alapellátás szerkezetéből adódóan (elsősorban vállalkozó háziorvosok, fogorvosok dolgoznak benne), nem lehetséges ilyen formában számukra a jól megérdemelt pihenést biztosítani. 

Évek óta probléma, hogy amennyiben szabadságot vesznek ki a háziorvosok, illetve, amikor szabadságra megy a rendelőben foglalkoztatott asszisztens, a praxisoknak saját maguknak szükséges helyettest biztosítani és nekik helyettesítési díjat fizetni, amelynek finanszírozása külön elemként nem jelenik meg a praxisok finanszírozásában, azt az általános praxisfinanszírozásból kell kigazdálkodnia a háziorvosoknak.

Gyakori az is, hogy egymást helyettesítik az egy rendelőben dolgozó kollégák, azonban ez azt jelenti, hogy a szabadságukat megelőzőn, vagy azt követően dupla terhelés alatt dolgoznak. A háziorvosi praxisokban a helyettesítés olyan probléma, amely a jelenlegi plusz szabadnapok kiadásán kívül is megjelenik, és amelyet mindenképpen rendezni szükséges.

A Magyar Orvosok Szakszervezete azt kéri, hogy a praxisok kapjanak az éves szabadság biztosítására egy tizenharmadik havi finanszírozást, amely legalább a helyettesítő orvos és ápoló bértömegét tartalmazza. A szolgálati jogviszonyban dolgozók 10 szabadnapjának megfelelő szabadság biztosításához pedig arányosan félhavi finanszírozást biztosítsanak.

Hasonló módon kérik, hogy a járvány elleni védekezésben részt vevő vállalkozói jogviszonyban közreműködő orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak, illetve a védekezésben nagyon jelentős szerepet betöltő egyetemi hallgatóknak és egyéb önkénteseknek is méltó jutalmat biztosítson a kormány.

Mivel a MOSZ tagjainak visszajelzése szerint számos munkahelyen nehézséget fog jelenteni a plusz szabadnapok kiadása, - hiszen vannak dolgozók, akik még a tavalyi, teljes évi szabadságukat is görgetik maguk előtt, azt részükre nem tudta kiadni a munkáltató-, ezért azt is kérik, hogy vonják be  az  érdekképviseleti szervezeteket is  ennek a problémának a megoldásába.

Legolvasottabb cikkeink