• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Köszönet a véradóknak, akik reményt adnak a rászorulóknak

Hírek 2021.06.14 Forrás: Weborvos - MTI
Köszönet a véradóknak, akik reményt adnak a rászorulóknak

Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára és üzemel majd különleges véradóhelyszínként.

Június 14-én, Karl Landsteiner az AB0 vércsoport-rendszer felfedezőjének születésnapján ünnepeljük a Véradók Világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által 2004-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos, ellenőrzött vér fontosságára, egyben világszerte köszönetet mondjon az önzetlen segítőknek - ahogy tette ezt a Magyar Vöröskereszt világnapi közleményében. 

Mint írták, a vér egyetemes szükséglet, ugyanakkor a világ számos pontján nem biztosított a hozzáférés azok számára, akiknek szüksége lenne rá. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű, biztonságos vér álljon rendelkezésre, világszerte folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére, hiszen a vér csak véradással pótolható. A COVID-19 pandémia kezdete óta a véradók a veszélyhelyzeti korlátozások alatt számos országban, így Magyarországon is hozzájárultak a vérkészlet megfelelő szinten tartásához. Ez a rendkívüli helytállás a világjárvány idején rávilágított arra, hogy az elhivatott, önkéntes véradók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségügy támogatásában, a hétköznapokban és vészhelyzetekben egyaránt.  Az idei év központi üzenete a köszönet, köszönet a véradóknak, akik reményt nyújtanak a rászorulóknak és hozzájárulnak a világ működéséhez azáltal, hogy másokon önzetlenül segítenek.

A Magyar Vöröskereszt, az országos vérkészletért felelős Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) véradás-szervezési szakmai partnereként, az OVSz-szel együttműködve az elmúlt évben azon dolgozott, hogy a véradás lehetősége az OVSz által biztosított biztonságos keretek között minél több ember számára elérhető legyen. A humanitárius szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy az előttünk álló hónapokban is menjen el vért adni, hiszen nyáron rendszerint csökken a véradók aktivitása.

Június 14-én a Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel folytatja a tavaly indult „Véradók fája” kezdeményezést és idén Esztergomban ültetnek el egy különleges, vöröslevelű Oszlopos Vérjuhart (Acer platanoides 'Crimson Sentry'), jelképezve a véradást, valamint az önkéntes véradók önzetlenségét. Ezen a napon országszerte 47 helyszínen várják a véradókat.

A Világnaphoz kapcsolódóan 20 napos véradó kampányt indítanak a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével összefogásban. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára és üzemel majd különleges véradóhelyszínként.

Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. (Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.) A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és www.voroskereszt.hu oldalakon.

X  X  X 

Az emberi erőforrások minisztere és a Magyar Vöröskereszt vezetői hétfőn Esztergomban elültették a "Véradók fáját" és megtekintették a vöröskereszt újonnan felszerelt véradóbuszát, melynek kialakítását az Emmi 20 millió forinttal támogatta. Kásler Miklós a faültetés előtt arról beszélt, hogy az országban évente 1500-1600 egység vérre van szükség, és a magyar emberek a válság alatt is szolidárisak voltak, a véradók segítségével számos életet lehetett megmenteni.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, a vérellátóbusz az országban elsőként Esztergomban állt szolgálatba.

A négyágyas mozgó véradóállomással kisebb településeken szeretnének 20-30 fős véradásokat szervezni. A jármű megvételét és átalakítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 20 millió forinttal támogatta.

Legolvasottabb cikkeink