• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem lehet bezárni a hajléktalanok kórházát

Lapszemle 2021.04.16 Forrás: Telex
Nem lehet bezárni a hajléktalanok kórházát

Az elmúlt egy évben folytatott tárgyalások alatt nem derült ki, hogy a vagyonkezelő miért akarja kitenni a kórházat az épületből.

Győri Péter évtizedek óta foglalkozik hajléktalanellátással, a Szabolcs utcai kórház létrehozásánál is jelen volt. Szerinte az utcán fognak maradni a beteg, idős hajléktalanok, ha bezár az intézmény, máshol nem tudják őket ellátni, írja a Telex.

A speciális ellátás miatt a kórház pótolhatatlan, máshová költöztetése nem lehetséges, nincs is erre megfelelő ingatlan a fővárosban.

Az elmúlt egy évben folytatott tárgyalások alatt nem derült ki, hogy a vagyonkezelő miért akarja kitenni a kórházat az épületből, Győri szerint ez arra utal, hogy nincs is különösebb okuk erre. Abban bízik, hogy végül a döntéshozók is belátják, mennyire fontos szerepet tölt be a kórház a főváros egészségügyi rendszerében.

A járvány miatt a dolgozó hajléktalanok fele vesztette el a munkáját. A most kibontakozó gazdasági válság miatt két-három év múlva sokan válhatnak hajléktalanná.

Egyidejűleg körülbelül 10-15 ezer hajléktalan él Magyarországon, de egy év alatt sokkal többen, 30-40 ezren kerülnek ilyen élethelyzetbe. Még mindig probléma, hogy azokkal azonosítják a hajléktalanokat, akik az utcán élnek, miközben akik dolgoznak, de szállón kénytelenek élni, ugyanúgy hajléktalannak számítanak. Ők jelentik a többséget. És még náluk is többen vannak, akik illegális tömegszállásokon élnek. Ilyenekkel tele van a város, és ezek a helyek rosszabbak, mint a hajléktalanszállók. Az építőiparban a munkaerőhiány miatt a munkáltatók szálláslehetőséget is biztosítanak a munkásoknak, ezzel rengeteg embert elvittek a szállókról. Ennek következtében az elmúlt években radikálisan megnőtt az idős, beteg hajléktalanok aránya az intézményi ellátásban. Nekik másfajta igényeik vannak, sokkal több gondozásra-ápolásra van szükségük. Ezért is fontos, hogy legyen egy olyan intézmény, mint a Szabolcs utcai kórház.