• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Nem szorulnak sajnálatra, sokkal inkább befogadásra

Egészségpolitika 2018.09.08 Forrás: MTI
Nem szorulnak sajnálatra, sokkal inkább befogadásra

A fogyatékkal élőknek nem falakkal elzárt intézetekben kellene élniük, hanem a közösségben.

A fogyatékkal élők nem sajnálatra szorulnak, hanem lehetőségeikhez mérten a társadalom aktív és hasznos tagjai szeretnének lenni - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a tárca tájékoztatása szerint a fogyatékos embereknek szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket tömörítő legnagyobb európai ernyőszervezettel, az EASPD-vel folytatott megbeszélésén.

Az Emmi pénteki közleményében hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek, és megtalálják a helyüket a társadalomban. A tájékoztatás szerint Fülöp Attila a megbeszélésen kiemelte, hogy a nagy szociális intézmények lebontása, kiváltása "nem bontás, hanem építkezés", hiszen a társadalom befogadásának és szolidaritásának fokmérője, a közösségi összetartás egy fontos szimbóluma.

Szólt arról is, hogy a korábbi nézetekkel ellentétben az érintetteknek nem a társadalomtól fizikailag is távol álló, falakkal elzárt intézetekben kellene élniük, hanem a közösségben. Ez a folyamat nem csupán arról szól, hogy egy nagy intézmény helyett tíz kisebb épül, hanem kölcsönös tanulásról, amelyben a befogadó és a befogadott is formálódik, segítő módon változik - közölte.

Az államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Emmi széleskörű párbeszédet indított minden érdekvédelmi és szakmai szervezet bevonásával a program további lépéseiről, amelyben továbbra is számít a European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésére, szerepvállalására.

Luk Zelderloo, az EASPD vezetője a megbeszélésen azt mondta: látja, hogy a kormány mennyire elkötelezett a kiváltással kapcsolatban, és biztosította a jelenlévőket támogatásáról. Hozzátette, hogy a kiváltás nem csupán az épületekről szól, hanem arról, hogy az érintettek aktív társadalmi szerepvállalását segítse. Emlékezettek rá, hogy a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az EASPD képviselői 2018. január 26-án írták alá azt az együttműködési szerződést, amely garantálja a fogyatékos emberek intézményiférőhely-kiváltási programjának minőségét.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink