• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Közeledik a HPV-elleni oltás jelentkezési határideje!

Egészségpolitika 2018.09.07 Forrás: Weborvos
Közeledik a HPV-elleni oltás jelentkezési határideje!

A kitöltött nyilatkozatot 2018. szeptember 12-ig kell az iskolába visszajuttatni arról, kérik-e az oltást a gyereknek.

A hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben került bevezetésre a humán papillomavírus (a továbbiakban: HPV) elleni védőoltás, amely azóta része a nemzeti immunizációs programnak. Célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. A védőoltást a program keretében 2014 őszétől minden évben, az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) végző, 12. életévüket betöltött leányok kaphatják meg. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani minden jogosult számára az állam által biztosított, térítésmentes HPV elleni védőoltást, amely önkéntes, annak beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. A kitöltött nyilatkozatot 2018. szeptember 12-ig kell az iskolába visszajuttatni - tájékoztat az 2018/2019. évi HPV elleni iskolai kampányoltásról az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya.

A HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS (HPV)

A humán papillomavírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A fertőzés átviteléhez bőr-bőr kontaktus is elegendő, nem feltétlenül a szexuális érintkezés során történik. Bár az óvszerhasználat számos fertőzés terjedésének megelőzésére ellen jelenthet védelmet, a HPV esetén még ez sem jelent a védőoltásokkal egyenlő minőségű védelmet.

MILYEN BETEGSÉGEKET OKOZ A HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS?

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek. A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80%-a átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A HPV-fertőzések 90%-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek kb. 10%-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat.

A MÉHNYAKRÁK VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ!

A 2018/2019-es tanévben a Gardasil9 oltóanyagot igényelhetik a szülők a 7. évfolyamba járó leányaik számára. Ez a jelenleg elérhető legtöbb HPV típust tartalmazó oltóanyag, mely összesen kilenc (a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) HPV típus ellen alakít ki védettséget. A vakcinában található kilenc HPV típusok közül hét (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) méhnyakrákot okozhat. Epidemiológiai vizsgálatok alapján a Gardasil 9 oltóanyag várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek 90%-át okozzák. Az oltóanyagban található további két HPV típus (6-os és 11-es) a nemi szemölcsök kialakulásáért felelős, így a védőoltással megelőzhető a HPV okozta nemi szemölcsök kb. 90%-a.

Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t), melyekből kialakított vírus-szerű partikulák „megtanítják” az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. A védőoltás megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban részesülnek védőoltásban. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, melyet a 7. évfolyamba járó leányok a tanévben ősszel és tavasszal kapnak meg. Az első oltás idején már 15. életévüket betöltöttek körében a három oltásból álló sorozat szükséges a védettség kialakításához.

Hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méhnyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen. Minden 25 éven felüli nő számára javasolt, hogy rendszeresen vegyen részt méhnyakszűrésen akkor is, ha HPV elleni védőoltásban részesült.

Az iskolai HPV oltással kapcsolatosan az iskolaorvos és/vagy védőnő szakszerű tájékoztatást tud adni, de emellett a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint nőgyógyászától is kérhet további tájékoztatást.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink