• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemzetközi érdeklődés fókuszában a modellprogram

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Harminchat ország képviselői ismerkedtek az alapellátás fejlesztésének hazai eredményeivel.

„Innovatív tevékenységek az alapellátás-fejlesztésben" címmel nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram végrehajtásáért felelős konzorcium vezetője - és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet április 7-8-án. A kétnapos rendezvényen 36 európai ország képviselője vett részt, akik megismerkedhettek a 2012 és 2016 között megvalósuló Modellprogrammal és annak eredményeivel.

A rendezvény kettős célt képviselt: egyrészt bemutatta az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram célkitűzéseit, tevékenységeit, eredményeit, másrészt lehetőséget biztosított a nemzetközi kapcsolatépítésre az e- és m-Health megoldások, valamint a közegészségügyi adatbázisok és elemzések területén. A szeminárium a közegészségügy és az egészségügyi innovációk szakértőin kívül azokat a szakembereket is megszólította, akik az egészségpolitikai ajánlások megfogalmazásában vesznek részt vagy nemzetközi kapcsolatokra szeretnének szert tenni. Április 8-án, a budapesti Kossuth Klubban megrendezett, több mint 60 fő részvételével zajló nemzetközi eseményt dr. Csányi Péter, a szakállamtitkárság népegészségügyi főosztályvezetője nyitotta meg, majd dr. Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet alapellátási igazgatója a magyar alapellátás jelen helyzetéről számolt be, későbbi előadásában pedig a Modellprogram edukációs elemeit emelte ki. Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramot és kiterjesztésének lehetőségeit dr. Papp Magor, a projekt szakmai vezetője mutatta be, míg a gyakorlati tapasztalatokat a Modellprogram Heves Praxisközösségének háziorvosa, dr. Szabó János osztotta meg a hallgatósággal. A Modellprogram hatékony informatikai támogatásának eddig megvalósult és megvalósulandó szoftvertermékeiről - melyek a praxisközösségek mindennapjait segítik - Kalmár István egészségügyi informatikus menedzser számolt be. A nagy érdeklődéssel zajló nemzetközi konferenciát dr. Sándor János, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának tanszékvezető egyetemi docensének a Modellprogram eredményességének monitorozásáról szóló előadása zárta.

Az előző napon az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhatták a Modellprogram működését: április 7-én lehetőségük volt ellátogatni Jászapáti Praxisközösségbe, ahol többek között a helyi háziorvosi rendelőben először egy egészségügyi állapot felmérést tekinthették meg, majd a védőnői munkát kísérhették figyelemmel.


Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Projekt Végrehajtója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a megvalósítás érdekében a Debreceni Egyetemmel, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Testületével, a Magyar Védőnők Egyesületével, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel alkot közös konzorciumot, együttesen irányítva a célok teljesülését.