• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nemzetközi vérmentő programok bevezetését szorgalmazzák

Egészségpolitika 2019.02.01 Forrás: Weborvos
Nemzetközi vérmentő programok bevezetését szorgalmazzák

Az aneszteziológusok és az OVSZ egy újszerű programmal tenné hatékonyabbá az itthoni vérellátást.

A vérellátó rendszer nemcsak hazánkban, de világszerte is egyre nagyobb kihívásokkal szembesül, hiszen míg az igény egyre növekszik, a véradományok száma csökken. Van egy megoldás, ami már számos országban működik, így a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) együttműködve most olyan kezdeményezést indított, melynek célja, hogy a közép-kelet-európai országok is csatlakozzanak a Patient Blood Management (PBM) kezdeményezéshez - tudatta a társaság közleményben. A program a vonatkozó nemzetközi tanulmány szerint átlagosan 20%-os költségcsökkentést jelenthet. Ennek apropóján egy február 1-jei szakmai konferencia keretében Budapesten ismerteti a kelet-közép-európai célokat a MAITT elnöke, Prof. Gál János - írták.


Mi is az a PBM?
Az Ausztráliában kidolgozott Patient Blood Management (PBM) program a betegek saját vérét használja és őrzi meg. A PBM maximálisan kihasználja a beteg saját vérkészletét, így elkerülhető a transzfúzió, ezáltal a vérátömlesztés miatti esetleges, sok esetben súlyos komplikációk. Nemzetközi tanulmányok kimutatták, hogy a PBM programban résztvevő betegek hamarabb felépülnek, gyorsabban gyógyulnak és érezhetően kevesebb komplikációval szembesülnek, annak köszönhetően, hogy a kórházi kezelés során a saját vérkészletükre támaszkodhatnak.


20%-os költségcsökkentést eredményezhet
„A PBM program a vérellátó rendszer számára is hasznos, mert tartalékot tud képezni, így könnyebben elégíti ki az igényeket. Ráadásul a megmaradó vérplazma értékesíthető, és a vérplazmából készült különleges gyógyszerek segítségével további életek menthetők meg. Mindezek mellett a betegek saját vérét használva jelentősen csökkenthetők az ellátási költségek is – a nemzetközi tanulmányban részt vevő országok esetén ez átlagosan 20%-os költségcsökkentést jelentett” – mondta Prof. Kai Zacharowski, a PBM program európai kezdeményezője.


A hazai szakma nyitott a kezdeményezésre
A PBM program világszerte nagy népszerűségnek örvend, és több ország sikeresen alkalmazza. Hazánkban is megvan erre törekvés, és a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) felügyeletével már folyamatban van a hazai irányelv kidolgozása, természetesen az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve. Ennek apropójaként egy mai szakmai konferencia keretében Budapesten ismertetik a kelet-közép-európai célokat. Az eseményt a MAITT szervezi a CSL Behring támogatásával, és több hazai és nemzetközi szakember is megszólal, hogy felhívja a figyelmet a PBM program fontosságára. Előadást tart többek között Prof. Gál János, a MAITT elnöke, Prof. Fülesdi Béla, a Szakmai Kollégiumok elnöke, valamint Prof. Kai Zacharowski, a PBM európai meghonosítója. A rendezvényen részt vesznek a cseh, szlovák, horvát, lengyel, román, szerb és szlovén aneszteziológiai társaságok vezetői is, hogy közösen kezdeményezzék a kelet-közép-európai országok csatlakozását az európai PBM programhoz és hogy szorgalmazzák a nemzetközi vérmentő programok bevezetését - írták a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink