• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nővérhiány fenyegeti az alapellátást

Egészségpolitika Forrás: FAKOOSZ

Az egy orvos, egy nővér alkotta praxisokat az esetleges nővérhiány működésképtelenné teheti.

A régóta várt hír bejelentése megtörtént, az alapellátás is részesül az idei egészségügyi „béremelésből". Forrása biztosított, mértéke éppoly szerény, mint előző évben, s nem maradhatott el a bejelentés pontosítása és értelmezése sem, miszerint a finanszírozás emeléséről van szó, melynek béremelésre történő felhasználása esetén közel 40%-a a költségvetési-, és az önkormányzati kasszákat gyarapítja. Mértékét tekintve valamivel több mint az előző évi fele - elemzi a bejelentést Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a Fakoosz Hírlevelében. 

Mint írja: Újdonság, hogy idén év elejéig, visszamenőlegesen, novemberben, egy összegben történik az utalás, mely arra enged következtetni, hogy talán korábban is meg lehetett volna lépni, de nem állhatott rendelkezésre a forrása.

A kormányrendeletből nem derül ki világosan, hogy a további novemberi, decemberi kifizetések mekkora Ft/pont értéken történnek majd. Bár a jövő évi költségvetési törvény tervezetét már benyújtotta a kormány a parlamentnek, ebből az alapellátást és benne a háziorvoslást érintő sorból arra lehet következtetni, hogy az ez évi emelés forrása tervezett, de jövő évi, további emelés mértéke nem egyértelmű, hiszen az alapellátáson belül nem ez a kassza a prioritás érintettje.

Mindenképpen örvendetes és nagyra becsülendő az akarat, az elszántság és a tett, amely ezt az eredményt is elérte, hiszen a makrogazdasági környezet, melyben a bér-, és finanszírozás emelés megvalósult valóban kivételes volt.

A kormányzati kommunikációban megjelenő fordulat kapcsán viszont felvetődik, hogy a jövő évi alapellátási bővülés mértéke miért nem éri el legalább azt a szintet, mellyel kezelhetővé válna a családorvos-szakorvosi és a kórházi szakorvosi jövedelmek közötti, de hasonlóan a háziorvosi praxisokban dolgozó nővérek és kórházi társai közötti jelentős különbség.

A nővéreink tekintetében ez a különbségtétel a praxisok működőképességét is veszélyezteti, hiszen a magasabb bér elérésének lehetőségével kórházi elszívó hatás áll fenn. A legnagyobb többségében egy orvos, egy nővér alkotta praxisokat egy esetleges nővérhiány működésképtelenné teheti. Már csak ezért is, mielőbb további korrekcióra van elengedhetetlenül szükség. Az alacsony infláció, a növekedésnek indult gazdaság - további forráskeresés, akarat és odafigyelés mellett - megoldást jelenthet.

Addig viszont a háziorvoslás 200 Ft-os pontértéken is" lélegeztető gépre" szorul - írja az elnök.

Legolvasottabb cikkeink