• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyilvánosak az orvoselvándorlási adatok

Egészségpolitika Forrás: EEKH - Weborvos Szerző:

A kivándorlást tervező orvosok száma csökkent, de több ápoló, gyógyszerész, fogorvos menne.

Az egy évvel korábbihoz képest 111 fővel kevesebb, összesen 1950-en egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz tavaly. Ebből az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb, a 2013-as adatokat összegző statisztikája szerint az orvosok száma jelentősen csökkent, viszont nőtt a kivándorolni szándékozó fogorvosok, gyógyszerészek és egészségügyi szakdolgozók száma. Tehát a bérkiegészítések ellenére tovább nőtt azoknak az egészségügyi szakdolgozóknak a száma, akik inkább külföldön folytatnák a hivatásukat.

Az EEKH adatai szerint a külföldi munkavállalást kezdeményezők közül tavaly 955 volt az orvos, ami 153-mal kevesebb, mint 2012-ben, és ez az előző két évnél is alacsonyabb szám, de még mindig magasabb mint 2009-ben (887) és a korábbi években.

Nem fordult meg viszont a tendencia a fogorvosoknál és a gyógyszerészeknél. 2012-höz képest tavaly ismét nőtt a kérelmező fogorvosok száma, összesen 263 kért bizonyítványt, és összesen 77 gyógyszerész fordult a hatósághoz, ami 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt két év többlépcsős bérkiegészítése ellenére tovább nőtt a külföldre távozó ápolók száma is: 536-an kértek hatósági bizonyítványt az EEKH-től, szemben a korábbi év 518 és a két évvel korábbi 314 kérelmével.

Az orvosoknál a szakképesítés szerinti megoszlás adataiból kiderül, hogy 2013-ban csaknem 120-szal kevesebb szakorvos volt a kérelmezők között, de arányaiban is több volt a hivatalhoz fordulók között a csak általános orvosdoktori diplomával rendelkezők száma. A szakvizsgával rendelkező, igazolást kérő orvos között a legtöbb háziorvos (71), belgyógyász (68), aneszteziológus (56), sebész (48), csecsemő-gyermekgyógyász (35), szülész-nőgyógyász (33), kardiológus (23), szemész (21), és radiológus (20) volt. Ha az egyéb kategóriában felsorolt, a gyermekekkel, ifjúságvédelemmel kapcsolatos szakmákat is beszámítjuk (+13 orvos), a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt az elvándorló gyermekorvosok aránya. De az egyéb kategóriában szereplő többi specializálódott szakorvos – például két neuroradiológus - is alig pótolható, hiszen az egész országban csak néhány tucat hasonló magasan kvalifikált szakember dolgozik.

A külföldön munkát kereső egészségügyi dolgozók között tavaly már egyértelműen a legfelkapottabb célország Németország volt, szemben a korábbi évekkel, amikor is sokáig Anglia szinte versenytárs nélkül vezette a listát. Egyedül az elvándorló fogorvosok többsége választja még mindig Nagy-Britanniát, az orvosok, gyógyszerészek, szakdolgozók zöme már Németországban képzeli el a jövőjét. A második helyen azért továbbra is Anglia áll az orvosoknál, a harmadik legnépszerűbb célország pedig Svédország. A szakdolgozók ezzel szemben, ha nem Németországba akarnak menni, akkor második helyen a szomszédos Ausztriát választják.

Az életkor szerinti megoszlás szerint a korábbi évekhez hasonlóan tavaly a legtöbb jelentkező fiatal, 25-29 éves volt. Ez volt a jellemző az orvosokra: az igazolást kérők csaknem egyharmada ebbe a korosztályba tartozik. Érdekesség, hogy hat 65 év feletti orvos is jelentkezett a hivatalnál, ráadásul egyikük már 70 is elmúlt. A kérelmező fogorvosok, gyógyszerészek, sőt szülésznők többsége is 25-29 éves, csak az ápolók átlagéletkora magasabb, a legtöbb kérelmező 35-40 év közötti.

2012 után 2013-ban is folytatódott a tendencia: több nő akar külföldön munkát vállalni. Az összes, 1950 kérelmező közül 1213 volt a nő, és 737 a férfi. Egyedül az orvosoknál jelentkezik még mindig több férfi (504-451 a férfi-nő arány), de a fogorvosok, gyógyszerészek zöme már nő volt, sőt az egészségügyi szakdolgozók között nyolcszor több nő kért hatósági bizonyítványt, mint férfi (57-479).

Az EEKH adatai szerint az összes 1950 kérelmező 22 százaléka, 439 fő külföldi állampolgár volt, tehát feltételezhetően a statisztikákban a Magyarországon orvosnak tanuló határon túliak is szerepelnek. Igaz, az állampolgárság megoszlását bemutató adatoknál nem szerepel, hogy a külföldi kérelmezők közül mennyi az orvos, fogorvos, gyógyszerész illetve ápoló.

A korábbi évek összesített adatai alapján azért meg lehet figyelni tendenciákat. Például az orvos-elvándorlási statisztikák egyértelműen megmutatták a korábbi folyamatos elvándorlást, majd a két évvel ezelőtti trendfordulót. 2008-ban 728 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást, ez a szám 2009-ben 887, 2010-ben 1111, és 2011-ben 1200 volt. 2012-ben fordulat következett be, csaknem 100-zal csökkent a kérelmezők száma (1108) és ez a tendencia folytatódott 2013-ban a 955 hivatását külföldön folytatni kívánó orvossal.