• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Októbertől jár az ingyenes HPV elleni oltás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Kiszállításra vár az az oltóanyag, amely felállíthatja Magyarországot a szégyenpadról.

A gyorsabb törzskönyvezés döntött a méhnyakrákot megelőző GSK féle vakcina mellett, amikor a szakemberek és a kormány idén tavasszal arról határozott, hogy októbertől melyik oltóanyaggal immunizálja a 12 évet betöltött serdülőlányokat. Többek között ez is kiderült azon a csütörtöki tájékoztatón, ahol az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szakemberei beszámoltak a legújabb ingyenesen kérhető, HPV elleni védőoltásról.

Több mint 130 típusát ismerik már a humán papillomavírusnak (HPV), amelyek többsége csak enyhe tüneteket okoz – mondta a tájékoztatón dr. Oroszi Beatrix, az OTH Népegészségügyi és Stratégiai Főosztályának vezetője. A nők 50-80 százaléka úgy esik át ezen a vírusfertőzésen, hogy nem is tud róla. Tíz nőből azonban körülbelül egynél komolyabb tüneteket is okozhat a HPV. Néhány típus ugyanis méhnyakrák kialakulásához vezethet. Ez utóbbiak közül kettő egyértelműen felelőssé tehető a daganatokért, e kettő ellen véd az ősztől térítésmenetesen felajánlott tender-győztes vakcina.

A csaknem 1,7 milliárd forintos állami megrendelésért egyébként volt még egy esélyes a HPV elleni versenyben: az MSD vakcinája, amely a két méhnyakrákot okozó típuson kívül még két másik törzs ellen is védelmet adott volna, olyanok ellen, amelyek a nemi szemölcsök kialakulását okozzák. A minőségben és árban is nagyjából azonos 2-valens és a 4-valens oltóanyag között az döntött, hogy a tendereztetés alatt a GSK-nak már törzskönyvezték a 2 dózisból álló HPV elleni vakcináját, a konkurenciának viszont még csak a 3 dózisból álló sorozata volt engedélyezve – hangzott el a tájékoztatón.

A lényeg azonban az, hogy már az országban van és kiszállításra vár az az oltóanyag, amely felállíthatja Magyarországot arról a szégyenpadról, amelyre az évi 1500 méhnyak-rákos megbetegedés és évi félezer méhnyak-rák miatti halálozás ültette. Ez az 500 halálos áldozat ugyanis két és félszer több mint az európai átlag. Dr. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos azt mondta, soha nem volt ilyen primer prevenciós lehetőség, mint most, ezzel a térítésmenetesen kötelezően felajánlott, de önkéntesen vállalható védőoltással.

Európa 29 országa közül egyébként 19-ben létezik már HPV elleni vakcinációs program, Magyarország lesz a huszadik. A már tapasztalattal rendelkező szomszédoknál is a fő célcsoport a szexuális életet még el nem kezdő, 11-14 éves lányok, mivel esetükben leghatékonyabb ez a védelem. Kovács Attila felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy mivel a világban csak 2006 óta oltanak ez ellen a vírus ellen, még nincs tapasztalat arról, hogy meddig ad immunitást a vakcináció. A vizsgálatok mindenesetre azt bizonyítják, hogy még az első, 9,5 évvel ezelőtti oltások is száz százalékban védenek, így remények szerint akár élethosszig tartó megelőzésre is alkalmas a Magyarországon ősztől kapható oltás.

Az októbertől bevezetendő új oltási rend részleteit Molnár Zsuzsanna az OEK járványügyi osztályának főorvosa ismertette. Azoknak a hetedikeseknek, akik kérik, az iskolai kampányoltás részeként, az iskolaorvosok adják majd be a hetedikeseknek a térítésmentes HPV elleni vakcinát. A két oltásból álló sorozat első dózisát októberben, a másodikat 2015 áprilisában. Mindezek előtt természeteses részletesen tájékoztatják a szülőket, sőt a már önálló véleménnyel rendelkező 12 éves lányokat is az oltás részleteiről.

A védőnői hálózaton keresztül megpróbálják elérni azokat az érintett serdülőket, illetve szüleiket, akik valamilyen okból nem vesznek részt a közoktatásban (például magántanulók). Kérdésre válaszolva a szakember hangsúlyozta: a vakcinát nem lehet faluról-falura cipelni, és ott beadni az iskolából esetleg kimaradó lányoknak. Azt azonban mindenképp szeretnék elérni, hogy ezek a gyerekek és családjaik is értesüljenek a lehetőségről, és ha élni akarnak vele, ők is megkaphassák a kijelölt helyen az oltást – tette hozzá.

A korábban három dózisból álló HPV elleni védőoltást egyénileg már 2007 óta be lehetett szerezni Magyarországon, igaz nagyon drága volt. Több tucat önkormányzat, hogy segítsen átvállalta a költségeket, tehát sok településen eddig is térítésmentesen hozzá lehetett jutni a vakcinához. Annak ellenére, hogy a hivatalos szervek már tavaly bejelentették, az egész országban ingyen hozzáférhető lesz az oltóanyag, még most is több önkormányzat jelezte, ő fizeti ki majd a lakosai után a vakcina árát.

Erre az ellenmondásra a tájékoztatón Kovács Attila azt mondta: nagyon örülnek, hogy az önkormányzatok is részt kívánnak venni a megelőzésben. Ők valószínűleg azokat a koruk miatt az országos kampányból kiesett, 13 éves vagy annál idősebb lányokat kívánják majd az oltási költségek átvállalásával támogatni, akiknél szintén hatásos lehet még a vakcina. Lehet, hogy a fiúk HPV elleni oltásába is besegítenek, hiszen nekik sem árt a védelem. Az „önkormányzatok tehát keresik a lehetőséget, hogy hogyan fényezzék magukat, de ez mindenkinek jó" – tette hozzá.

Az önkéntes HPV elleni oltásról az ÁNTSZ önálló weboldalt indított, a részletekről ott olvashatnak bővebben