• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Menesztették az idősotthon vezetőjét

Hírek Forrás: MTI

Az államtitkárság a következő hetekben az idősotthonokat érintő átfogó országos vizsgálatot indít.

Azonnali hatállyal menesztették a Péceli Idősek Otthonának vezetőjét - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán egy más témában tartott fonyódi rendezvényen. Az Index hírportál szerdán írt arról, hogy egy péceli idősotthonban korábban köztemetéssel eltemetettek sírjait egy temetkezési vállalkozó felszámolta, mert "túl sok helyet foglaltak", és egy "Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai" feliratú márványtábla alatt egy sírba helyezett mindenkit.

Az államtitkár felháborítónak nevezte a péceli otthonban történteket, amelyről - elmondása szerint - két hete szereztek tudomást. Az államtitkárság vizsgálatot rendelt el, amely súlyos visszaéléseket tárt fel, ezért az intézmény vezetőjét azonnali hatállyal menesztették - közölte Czibere Károly.

Az eset kapcsán hangsúlyozta: a kormányzat határozott célkitűzése, hogy az idősek méltóságát megvédje, akár intézményben laknak, akár nem. Mivel a szociális otthonokban lakók fokozottan kiszolgáltatottak, meg kell vizsgálni, megfelelő bánásmódban van-e részük. Az államtitkárság ezért a következő hetekben az idősotthonokat érintő átfogó vizsgálatot indít országos szinten, amelynek eredménye augusztus közepére várható.

Az MTI kérdésére válaszolva Czibere Károly kifejtette, a péceli intézményben történt vizsgálatok során alapvető szakmai hibákat tártak fel az idősek ápolásában, gondozásában. Azon túl, hogy nem tartották be a szakmai protokollt, a ténykedés szabályozottsága és dokumentációja sem volt rendben, lényegében nem volt gazdája a péceli otthonnak - fogalmazott az államtitkár.

Vizsgálatot rendelt el és feljelentést tesz a polgármester
Vizsgálatot rendelt el a péceli polgármester annak tisztázására, hogy a helyi idősotthonban elhunytak köztemetésének lebonyolításakor az önkormányzattal szerződésben álló temetkezési vállalkozó megsértette-e a megállapodás bármely pontját - közölte a városvezető csütörtökön az MTI-vel. Szőllősi Ferenc (független) ezen túl feljelentést kíván tenni kegyeletsértés miatt ismeretlen tettes ellen.

OTH: urnák áthelyezéséhez nem kell népegészségügyi engedély
Urnák áthelyezéséhez nem kell engedélyt kérnie a temetkezési vállalkozóknak a népegészségügyi intézettől - tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) külső kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-t. Tengelits András annak kapcsán tudatta ezt, hogy egy péceli idősotthonban elhunytak temetésének lebonyolítását végző vállalkozó a korábban köztemetéssel eltemetettek sírjait felszámolta, és az "Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai" feliratú márványtábla alatt, egy közös sírhelyre helyezte el valamennyi urnát.

A közlemény szerint a temetőkről és a temetkezésről szóló szabályozás alapján a sír vagy sírbolt felnyitását a temető fekvése szerint illetékes járási népegészségügyi intézet engedélyezheti. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt felnyitásához, továbbá hagyományos sírhelyre rátemetett urna kivételéhez a járási népegészségügyi intézet engedélyére nincs szükség.

Tudomásuk szerint az érintett esetben urnás temetésekről van szó. Ennek megfelelően az urnák áthelyezéséhez a temetkezési vállalkozónak a népegészségügyi intézettől nem kellett engedélyt kérnie - közölte Tengelits András.