• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Öngondoskodás is kell az egészségügy megreformálásához!

Lapszemle 2019.10.24 Forrás: MedicalOnline
Öngondoskodás is kell az egészségügy megreformálásához!

Az öngondoskodás kérdésének problémái ma leginkább az OTC és az étrend-kiegészítők piacán, valamint a szűrések terén érhetők tetten.

Orvosnak, betegnek, szakértőnek és a politikának is vannak még teendői az öngondoskodás hazai újra-elterjesztésében – derült ki az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért és az MTA Orvosi Tudományok Osztálya által szervezett konferencián, amelyről a Medicalonline számol be.

Az egészségmagatartás befolyásolási lehetőségeiről szólva Vokó Zoltán, az MTA doktora (Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ) a többi közt jelezte, interszektorális együttműködésekre van szükség, mert a viselkedés megváltoztatásához a képesség és a motiváció megléte mellett lehetőségekre is szükség van. Bodrogi József egészségügyi közgazdász pedig a többi közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam számos feladatának nem látszik eleget tenni. Mint jelezte, a fejlődő világban a gyógyszertári hálózat sűrűsége ma fontosabb szempont, mint az egészségügyi ellátóhelyeké. Idehaza 2013-ban jelent meg az első szakmai irányelv a gyógyszertári gondozásról, de az ma is esetleges; a finanszírozás nem megoldott, s esetenként kompetencia-problémák is felmerülnek a gyógyszerészek és az orvosok között.

Az öngondoskodás kérdésének problémái ma leginkább az OTC és az étrend-kiegészítők piacán, valamint a szűrések terén érhetők tetten. Adatai szerint tavaly pl. mintegy 170 milliárd értékben vásároltak OTC-szereket a honpolgárok. Mindez kíméli az egészségbiztosító kasszáját, de a nem megfelelő gyógyszeralkalmazással komoly mellékhatásokkal is számolni lehet, miközben tavaly Magyarországról csupán mintegy 2500 mellékhatást jelentettek, s a WHO 8-9 milliárd euróra teszi a nem megfelelő gyógyszerszedés miatti egészségügyi kiadásokat. Az étrend-kiegészítők piaca csak nagyon lazán szabályozott – vélekedett, jelezve, hogy már több mint 18 ezer termék van a piacon, nem a gyógyszergyártásban elfogadott szigorú minőségi követelmények alapján gyártva. Szerinte komoly állami hiányok vannak a termékek ellenőrzésében, holott a patikai forgalom ezen termékek esetén mintegy 30 milliárd, de a patikai láncok esetén is mintegy 30-40 milliárd forint. Mint fogalmazott, „nagy a hancúr, mindenre van megoldás” – lenne állami feladat a szabályozásban…

Legolvasottabb cikkeink