• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ónodi: a jó államot szolgálják a módosítások

Egészségpolitika Forrás: MTI

Újabb salátatörvény a parlament előtt: a kollektív szerződés mindenkire vonatkozna az ágazatban.

A civil szervezetek és a cégek nyilvántartásával összefüggő eljárások módosításáról és gyorsításáról szóló javaslat vitája után az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló indítvány tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.

Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a nyár folyamán fontos megállapodásokat kötöttek a kamarákkal és érdekvédelmi szervezetekkel, így november 1-től a szakdolgozóknak négy ütemben 3 év alatt emelkedik a fizetése, így a ciklus végére megduplázódik a bérük. Hozzátette: az orvosok bére pedig most novembertől 107 ezer forinttal emelkedik, jövő novemberben pedig újabb 100 ezerrel. Mint mondta, idén több mint 21 milliárd, jövőre pedig több mint 80 milliárd áll rendelkezésre a béremelésre.

Szerinte a munkabéremeléssel megteremtődik az a "munkabéke", ami ahhoz kell, hogy az egészségügyi fejlesztések békés háttérrel valósuljanak meg.

A 11 jogszabályt módosító "salátatörvény" újításai közül kiemelte: a jó állam megvalósítását, az állampolgárokról való gondoskodást szolgálja, hogy a jövőben megtérítik a korai fejlesztésben részt vevő családok utazási terheit, valamint az ombudsman kérésére szabályozzák a leletkiadást, hogy a betegek minden intézményben ugyanazzal az eljárással találkozzanak. Ismertetése szerint szintén a betegek védelmét szolgálja, hogy kivont gyógyszert helyettesítő új termékek azonnal megkaphassák a gyógyszertámogatást. Szerinte szintén a jó államot szolgálja, hogy szektorsemleges lesz az egészségfejlesztési irodák finanszírozásra, a nemdohányzók védelme érdekében pedig a miniszter határozhatja meg, hogy milyen hatósági díjat lehessen szedni a forgalmazási engedély fenntartásáért.

Közölte: a javaslat az állampolgárok védelme érdekében néhány hatósági funkciót megerősít, így például erősödnek a tisztifőorvos járványügyi jogkörei és az OEP is új jogosítványokat kap az elmúlt időszak gyógyszerekkel kapcsolatos "manipulálásai" miatt. Elmondta: a javaslat szerint a kollektív szerződés nemcsak az állami intézményekre terjedne ki, hanem mindenkire, aki az e-alapból szolgáltatást végez.

Fidesz: előmutató, szakmai javaslatról van szó

Molnár Ágnes, a Fidesz vezérszónoka szerint a törvénycsomag számos területet érint és előremutató, szakmai változtatásokat tartalmaz. Hangsúlyozta: Magyarországon ma olyan kormányzat van, amely törődik az egészségüggyel, szembe tud nézni a problémákkal és tudatos koncepcióval rendelkezik. A 2010 óta megvalósult kormányzati intézkedések közül kiemelte: növekedett a háziorvosi és védőnői finanszírozás, mintegy 500 milliárd forintnyi fejlesztési valósult meg, többlépcsős béremelési program indult el, csökkentek a várólisták, valamint a kabinet sikeresen stabilizálta a gyógyszerellátás rendszerét, és jelentős lépéseket tett a dohányzás visszaszorítása érdekében.

Ugyanakkor jelezte: az ellátórendszerben időről-időre szükség van szakmai változtatásokra. A képviselő részletesen ismertette a törvényjavaslat módosításait, amelyek közül kiemelte például, hogy a tisztifőorvos lehetőséget kap arra, hogy országos szinten egységes intézkedéseket rendeljen el járványveszély esetén. Emellett méltatta az elektronikus egészségügyi szolgáltatások bevezetését, a leletkiadás egyszerűsítését és a dohányzás visszaszorítása érdekében tett újabb lépéseket.