• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket

Egészségpolitika 2020.04.29 Forrás: MTI
Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket

A tatabányai kórház zárlata miatt a győri, a székesfehérvári, illetve az esztergomi kórházak fogadják a körzetbe tartozó betegeket.

Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket, a legtöbbet közülük Budapesten - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte: szerdára 2727-re nőtt a fertőzöttek száma, 536 gyógyultan távoztak a kórházból, a járvány kezdete óta 300-an vesztettél életüket a fertőzéssel összefüggésben. A halálos áldozatok életkoráról ismertette: 278-an a 61 év feletti, 13-an az 51-60 év közötti, heten a 41-50 év közötti, ketten pedig a 31-40 év közötti korosztályból kerültek ki.     

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a honvédség már 300 ilyen intézményben befejezte a fertőtlenítést - jelezte Müller Cecília, aki megköszönte a honvédeknek a "heroikus" munkavégzést. Hozzátette, hogy 27 idősotthonban jelent meg a koronavírus. A dolgozók közül 87-en, a gondozottak közül pedig 628-an váltak fertőzötté. Kórházban 317 idősotthonlakót kezelnek, illetve 66-an hunytak el a járvány következtében. A fővárosi idősotthonokban 360-an váltak pozitívvá és közülük 49-en hunytak el - sorolta.

Müller Cecília emlékeztetett arra: a kormány korábban már megkönnyítette az elektronikus receptre felírt gyógyszerek kiváltását. Mostantól pedig ez a rendelkezés kiterjed a gyógyászati segédeszközökre is. Arról is szólt: az a céljuk, hogy az érettségi lebonyolítása a legkevesebb feszültséggel járjon a családok számára. Ezért arra kérte az érettségizőket, hogy tartsák be az intézmények által megszabott higiéniai és távolságtartási szabályokat, és mindenki csak egészségesen menjen vizsgázni.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a korlátozások esetleges enyhítésére az ad lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott a járványhelyzet és közel egy hete nem emelkedett a napi új fertőzésszám. Az egyetemek által elindított szűrőprogram lehetőséget nyújt annak kontrollálására, hogy az egyes járványügyi intézkedések miként hatnak a fertőzés terjedésére. A szűrőprogramot a Nemzeti Népegészségügyi Intézet vizsgálóbuszainak segítségével végzik - ismertette. Valószínűsíthetően egy százalék marad a populáció átfertőzöttsége - fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a tatabányai kórházban elrendelt felvételi zárlatot követően a győri, a székesfehérvári, illetve az esztergomi kórházak fogadják a körzetbe tartozó betegeket. Végül közölte, hogy a mezőszilasi idősotthonban volt és jelenleg is dolgozik intézményi orvos.

A kormány szerdai ülésén tárgyalja a május 3. utáni új kijárási szabályokat - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a korlátozások enyhítése csak fokozatosan és szigorú menetrend szerint történhet majd.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a tájékoztatón elmondta, hogy rekordokat dönt a koronavirus.gov.hu honlap látogatottsága. Mint mondta, március eleje óta 167 millió alkalommal tekintették meg az oldalt az érdeklődők, vagyis naponta többmillióan keresik fel, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek a koronavirus.gov.hu és az operatív törzs tájékoztatását tekintik hiteles forrásban. Gál Kristóf megköszönte a lakosság bizalmát és jelezte, a jövőben is friss adatokkal, információkkal fognak szolgálni a koronavírus-járványról.

 

Legolvasottabb cikkeink