• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Óvatosan küzdenek az állami egészségügyből távozókért

Lapszemle 2021.03.11 Forrás: Index
Óvatosan küzdenek az állami egészségügyből távozókért

A magánszférának nem érdeke az állami kórházak kiürítése, mert ők is erős közegészségügyet szeretnének.

A magánegészségügyben itthon sok az erős szereplő, mindenki növekedni szeretne, és már ma is komoly verseny folyik a páciensekért, az orvosokért és a szakdolgozókért egyaránt. Ennek ellenére a magánszférának nem érdeke az állami kórházak kiürítése. Ők is erős közegészségügyet szeretnének, írja az Index.

A koronavírus-járvány harmadik, minden eddiginél agresszívebb hullámának elszabadulásával párhuzamosan március első napjaiban többezres nagyságrendben hagyták el orvosok és ápolók a hazai állami egészségügyet. Ők azok, akik nem fogadták el a március 2-től megváltozó feltételeket, így nem írták alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amely beléptette volna őket az új rendszerbe.

Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center (RMC) vezérigazgatója elmondta, orvosból jelenleg száznál is többen dolgoznak náluk, hatvan különböző szolgáltatási területen. Ennek ellenére folyamatosan keresik, várják a jól képzett szakembereket. Pláne, hogy 2019-ben a MedLife, a régió egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója többségi tulajdonrészt szerzett az RMC-ben, amely számukra jelentős terjeszkedési potenciált jelent.

Azon túl, hogy igenis szükség lesz orvosokra és más egészségügyi szakemberekre a bővítéshez, az RMC vezérigazgatója kiemeli, a toborzás náluk nem ész nélkül, hanem megfontoltan és szervezetten történik.

Lancz Róbert, a Doktor24 cégcsoport vezérigazgatója is úgy véli, a magánszolgáltatóknak nem célja és nem is érdeke, hogy kiürüljenek az állami kórházak. Ők szintén pusztán kiegészítői szerepet szánnak maguknak a rendszerben a közegészségügy mellett. 

Aki mégis úgy döntött, hogy maga mögött hagyja az állami szférát, annak a kollégának európai viszonylatban is versenyképes munkakörülményeket tudunk biztosítani. Több orvoskolléga is csatlakozott hozzánk az elmúlt időszakban, akik a külföldi praxis folytatása helyett minket választottak  – emelte ki Lancz Róbert, aki azt is elárulta, hogy náluk szintén folyamatos a fejlesztés és a bővítés. Heteken belül nyitják meg legújabb budai magánkórházukat, és onnantól összesen nyolc műtőben, hetven kórházi ágyon és csak a fővárosban több mint ötven rendelőben, több mint ötszáz dolgozóval látják majd el az ügyfeleiket.

Papik Kornél mindezt úgy fogalmazta meg, hogy az általa irányított Dr. Rose Magánkórház nem az állami egészségügy gyengülésére építi a működését, hanem a szolgáltatásaik színvonalára, illetve arra, hogy olyan minőséget nyújtsanak, amiért a páciensek hajlandók a zsebükbe nyúlni.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy jól működjön a hazai közfinanszírozott egészségügy, mert a társadalombiztosítással rendelkező betegek ellátása alapvetően az állam feladata. Ezért bízunk abban, hogy az egészségügyi dolgozók nagy része megtalálja a számítását az új rendszerben, de ehhez a szakmai szervezetek bevonásával még pontosítani kell a részletszabályokat, és minden intézkedéssel éreztetni kell az egészségügyi dolgozók megbecsülését – hangsúlyozza Papik Kornél.

A Wáberer Medical Center is a folyamatosan bővülő magánszolgáltatók egyike, jelenleg 250 fő dolgozik a központjukban, náluk most elsősorban a szolgáltatási paletta színesítése van terítéken. Éppen ezért folyamatosan jelentkeznek hozzájuk különböző specialisták, szakorvosok, ahogy a páciensek közül is egyre többen veszik igénybe a szolgáltatásaikat.

Legolvasottabb cikkeink