• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Döbbenetes látni, mennyire sok fiatal kerül be

Lapszemle 2021.03.11 Forrás: Telex
Döbbenetes látni, mennyire sok fiatal kerül be

Az esetek többségében azok a betegek kerülnek kórházba, akiknél a tünetek megjelenése után legalább 7-10 nap telik el.

Az elmúlt egy év szinte végeláthatatlan küzdelme miatt országszerte sok covid-részlegen dolgozó orvos és ápoló depressziós – mondta egy magyar kórház covid-osztályát vezető orvos, akivel a harmadik hullám tapasztalatairól beszélgettünk. A vezető orvos szerint több szempontból is más ez az időszak, arányaiban jóval több fiatalabb, harminc-, negyven-, ötvenéves ember kerül kórházba súlyos tünetekkel, amelyek szintén megváltoztak, íz és szaglásvesztés sokkal ritkábban jelentkezik, viszont sajnos gyakoribb a súlyosan köhögő, fulladó ember, írja a Telex.

Irgalmatlan sebességgel robbant be Magyarországon a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a számokból sajnos egyértelműen látszik, hogy az elmúlt egy év legnehezebb időszakában vagyunk. A kórházban kezelt covidos betegek száma meredeken emelkedik, két hét alatt megduplázódott, már nyolcezer felett jár, kedden megdöntötte a december eleji negatív rekordot, soha ennyi koronavírusos beteg nem volt a magyar kórházakban.

Ismét meg tudtuk kérdezni azt a kórházi covid-osztályt vezető orvost, akivel januárban beszéltünk a második hullámról. Most is azt kérte, névtelenül hivatkozzunk rá. Tapasztalatai szerint míg az első és a második hullám idején jókora többségben voltak az idősebb betegek, most arányaiban sokkal több a fiatalabb ember. „Harminc-, negyven-, ötvenévesek jönnek súlyos légzési nehézségekkel, de volt, hogy húszéves betegért is nagyon aggódtunk, mert nagyon súlyos volt az állapota. Döbbenetes volt látni, hogy mennyire sok fiatal kerül be” – mondta.

Az utóbbi hetekben nemcsak az idősebb emberek vannak kevesebben, hanem sokkal több olyan páciens kerül be, akinek nincs komoly alapbetegsége. „Most több az olyan ember, aki szinte teljesen egészségesen kerül be. Vannak persze olyan betegek is, akiknek van egy kis túlsúlya, vagy egy gyógyszerrel karbantartható magas vérnyomása, de amúgy nincsenek súlyos alapbetegségeik. Tényleg szinte össze sem lehet hasonlítani a korábbi időszakokkal. És ezek a fiatalabb emberek is mennek az intenzívre, és vannak, akik meg is halnak közülük.” 

Az esetek többségében továbbra is azok a betegek kerülnek kórházba, akiknél a tünetek megjelenése után legalább 7-10 nap telik el, sokan azt gondolják, hogy otthon majd átvészelik a betegséget, és csak akkor mennek kórházba, amikor már nagyon kínzóak a tünetek – mondta.

„Sokan depressziósak vagyunk. És ez nem köznyelvi depresszió, hanem tesztekkel igazolt betegség” – mondta a vezető orvos. A januári beszélgetésünkkor azt mondta, az osztályon mindenki megkésettnek gondolta a lezárásokat, most viszont ez nem mondható el. „Mi ezt a harmadik hullámot korábbra vártuk, a karácsonyi szünet utánra, év elejére, de akkor nem jött. És akkor egy kicsit mindenki megkönnyebbült, hogy na, most már akkor hamarosan vége lesz ennek az egésznek. De nem így lett.”

Később látták, hogy a környező országokban már rosszabb a helyzet, mint itt, és tudták, hogy itt is újra elkezd majd tombolni a vírus. „De ilyen robbanásra igazság szerint nem számítottunk” – mondta. „Lélektani határ volt, amikor megnyitottak egy újabb területet az osztályon, amit korábban már bezártak. Aztán még egyet meg kellett nyitni. Van egy általános csüggedtség az osztályon dolgozó emberekben.”

Az előző hullámnál a legyengültség volt a jellemző, a végelgyengülés-szerű tünetek domináltak, most sokkal több olyan ember jön, aki fullad. Nagyon gyorsan emelkedett a nagy oxigénigényű betegek száma, mindennapos feszítő teher, hogy megfelelő oxigén ellátást biztosítsanak a betegeknek. 

Legolvasottabb cikkeink