• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pályázattal ösztönzik a mozgást, sportolást

Egészségpolitika Forrás: MTI

A pályázatnak nem célja, hogy bajnokokat és élsportolókat neveljen. Az egészségmegőrzés a cél.

Hárommilliárd forintos pályázati felhívást tett közzé a szabadidősport támogatására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az Emmi pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a "Felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén" elnevezésű pályázati felhívás célja, hogy olyan lakossági, szabadidősport események, egészségfejlesztő testmozgásprogramok jöjjenek létre - Magyarország azon területein, ahol ezek elérhetősége kevésbé biztosított -, melyek hozzájárulnak a napi mozgásmennyiség növeléséhez, a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés javításához, és amelyek során az egészséges életmódot népszerűsítő kommunikáció is meg tud jelenni.

A sportállamtitkár kifejtette, a kormány szándéka szerint olyan projektek nyerhetnek támogatást, amelyek elősegítik az egészséges életvezetést fókuszba helyező társadalmi szemléletváltást, a szabadidősport életvitelszerű és hosszú távú gyakorlására ösztönöznek, fejlesztik az egészséges életvezetési kompetenciákat, illetve a mozgáson keresztül javítják a lakosság egészségi állapotát, valamint fokozzák a szabadidősport-szolgáltatások elérését a hátrányos helyzetű térségekben élők számára.

Szabó Tünde hangsúlyozta, a fizikai aktivitás az egészséges élet egyik legfontosabb alkotóeleme, amely jelentősen kihat az életminőségre is, a rendszeres mozgás jótékony élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Hozzátette, a magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad a Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől, s a leggyakoribb betegségek jelentős hányada mozgásban gazdag életmóddal, fizikailag aktív életvitellel megelőzhető, jelentősen csökkentve ezáltal az egészségügyi kiadásokat is.

"A magyar kormány ezért minden olyan elképzelést, koncepciót támogat, amely minél több felnőtt és gyermek rendszeres sportolását, mozgását ösztönzi országszerte, ezzel a pályázattal pedig kimondottan a kevésbé fejlett régiókban. Hiszen tudjuk, minél többen sportolnak, annál egészségesebb a társadalmunk, annál nagyobb mértékben csökkenthetők egészségügyi kiadásaink és annál pozitívabbak versenyképességi- és foglalkoztatási mutatóink is" - hangsúlyozta az államtitkár.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a pályázatnak nem célja, hogy bajnokokat és élsportolókat neveljen. "Büszkék vagyunk a magyar sportolók kiemelkedő teljesítményeire, eredményeire, ám fontos azokra is gondolnunk, akik a sportolási, testmozgási lehetőségekhez erősen korlátozott módon vagy egyáltalán nem férnek hozzá" - fejtette ki. - "Az aktív, egészségre tudatosan odafigyelő közösségek tovább erősítik Magyarország teljesítményét. A szabadidősporttal teljesebbé válhatnak a mindennapok és játékosan tehetünk az egészségünk megőrzéséért."

Schanda Tamás ismertette, a hárommilliárd forintos keretből az elnyerhető fejlesztési forrás minimum 150 millió, maximum 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. Egy kevésbé fejlett régióra vonatkozó támogatási kérelmek esetén minimum 150 millió, maximum 250 millió forint, a kevésbé fejlett régiók mindegyikére vonatkozó támogatási kérelmek esetén pedig minimum 1 milliárd, maximum 1,2 milliárd forint. Így a támogatható pályázatok száma 3 és 19 közé esik, a projekt végrehajtásának időtartama 36 hónap.

Az államtitkár hozzátette, a támogatási kérelmek benyújtása május 2-án indul, az első szakaszban június 2-ig lehet benyújtani. Amennyiben marad rendelkezésre álló forrás, úgy egészen 2018. július 30-ig lesz lehetőség pályázat benyújtására.

Legolvasottabb cikkeink