• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Holland vendégprofesszor a szervátültetésről

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
Holland vendégprofesszor a szervátültetésről

A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen.

Hollandia legnevesebb donorsebészétől szerezhettek új ismereteket az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításról a transzplantációban érintett hazai szakemberek a Debreceni Egyetemen - számolt be róla az intézmény honlapja. A Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője, Andrzej Baranski tartott elméleti és gyakorlati kurzust a Debreceni Egyemen március 30-31-én. A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a transzplantációval kapcsolatos legújabb szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen résztvevőknek.

- Hollandia a transzplantáció fellegvárárának számít, az országban működő transzplantációs program pedig példaértékű. Hazánkban csak a Debreceni Egyetemen érhető el az az ismeretanyag, amelyet Andrzej Baranski professzor Európa-szerte a legjelentősebb egyetemeken oktat. Az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításra és beültetésre fókuszáló, országosan is egyedüli kurzus során az elméleti anyag bonctermi gyakorlattal is kiegészül.

A továbbképzésen a sebészek az újonnan elsajátított technikákat szimulált műtéti körülmények között is gyakorolhatják - mondta el Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vesetranszplantációs Központjának vezetője a rendezvény megnyitóján. Mivel a transzplantáció valamennyi orvosi területet érinti, így az egyedülálló ismereteket nyújtó továbbképzésre számos szakterület képviselői, többek között családorvosok, nefrológusok és sebészek is érkeztek az ország szinte minden pontjáról.

A találkozó résztvevői a holland vendégprofesszor bemutatóján túl a Debreceni Egyetem sebészeitől és belgyógyászaitól teljesebb képet kaptak a szervkivételi folyamatokról, a gyermekkori veseátültetésről, valamint a transzplantált betegek rehabilitációs programjáról.

A rendezvényen szó volt az élődonoros veseátültetésről, a policisztás vesebetegségről is és bemutatták a Klinikai Központ európai színvonalú szolgáltatást nyújtó Vesetranszplantációs Központjának eredményeit is, kiemelt figyelmet fordítva az ezredik veseátültetésre. A mérföldkőnek számító beavatkozást 2016. december 1-én hajtották végre a negyed évszázados múlttal rendelkező intézetben.

Legolvasottabb cikkeink