• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pszichiátria: az összeomlás szélén is vannak sikerek

Egészségpolitika Forrás: Orvosok Lapja Szerző:

Az itt dolgozó orvosok és szakdolgozók között sokkal gyakoribb a kiégés, több az öngyilkosság.

Napjainkban az Európai Unióban fut a Human Brain Projeckt, ehhez kapcsolódva Magyarországon a Nemzeti Agykutatás program, amelytől azt várják a pszichiáterek, hogy tovább fog fejlődni mind tudásuk, mind a terápiás lehetőségeik tárháza a pszichiátriai betegségek, így többek között a skizofrénia és a depresszió vonatkozásában – nyilatkozta dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke az Orvosok Lapjának (júliusi-agusztusi szám).

Mint mondta, az agy működésének még precízebb megismerésére számítanak néhány éven belül, amelynek egyik következménye lehet a különböző betegségek, és a kórképeken belül a különböző típusok differenciál diagnosztikájának további fejlődése is.

A pszichiátriai betegségek előfordulása az egész világon és Európában is növekszik, az Európai Unióban a lakosság kb. 38,2 százaléka szenved valamilyen kezeletlen mentális kórképtől. Az összes mentális zavar közül a depresszió prevalenciája a legjelentősebb. A WHO felmérése szerint 1990-ben a teljes egészségben megélhető életévek elvesztésében negyedik helyen szerepelt a depresszió, 2010-ben már a harmadik helyet foglalta el. Becslések szerint 2020-ban (az iszkémiás szívbetegségek mögött) a második lesz, és 2030-ra az első. Magyarországon évente 700.000 ember szenved depressziótól, de jelenleg a betegek mindössze 40-45 százaléka kerül gyógyító teamhez és részesül kezelésben.

Az MPT elnöke szerint modern gyógyító eszközökkel rendelkeznek mind a biológiai, mind a pszichoterápiás oldalon, és a kutatások azt mutatják, hogy a legjobb eredmény kizárólag a kettő együttes alkalmazásával érhető el. A klinikai vizsgálatok továbbá új molekulák, még hatékonyabb és kevesebb mellékhatást okozó gyógyszerek kifejlesztésére irányulnak, a pszichoterápia pedig szintén folyamatosan fejlődik. Az utóbbi időben volt egy megtorpanás az új hatóanyagok fejlesztésében, de azért véleménye szerint van remény arra, hogy idővel új eszközök birtokába kerüljenek az orvosok.

Nemrég zajlott a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése, amelyet minden évben nagy figyelemmel kísér a sajtó és az orvostársadalom is. Szokásos vándorgyűlésüket kiegészítették az Európai Pszichiátriai Társaság részvételével zajló nemzetközi blokkal, valamint a Dunamenti Országok Pszichiátriai Egyesülete egynapos szimpóziumával.

Az öngyilkosság előfordulási gyakorisága miatt mindig fókuszba kerül a hazai szakmai fórumokon, a mai napig 100 ezer lakosra 25 befejezett öngyilkosság jut, idézi az adatokat Molnár Károly. Európában Litvánia után a második helyen állunk ezzel a számmal. A szomszédos Szlovákiában fele ennyi ember hal meg öngyilkosság következtében. Fejlődés ugyanakkor az egyre modernebb módszereknek és eszközöknek köszönhetően nálunk is van, mert 20 évvel ezelőtt adott időszakban a napjainkban regisztrált tragédiák duplája következett be adott időszakban.

Az MPT elnöke beszélt arról is, hogy a pszichiátriai ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók között sokkal gyakoribb a kiégés, mint az egyéb területeken gyógyító szakemberek körében, ezért különösen nagy az elvándorlás a szakmából. Magasabb körükben az öngyilkosságok száma az összes orvosi szakmához és az átlagpopulációhoz képest. „Nemcsak fizikai, hanem komoly lelki tehet is jelent hivatásunk, amely elsősorban humánerőforrást igényel. Kevesen vagyunk, az ellátórendszer kapacitása és finanszírozása egyaránt elégtelen, olyan létszámú betegpopulációt kell ellátnunk, amely az ellátórendszert jelenleg teljesítőképességének határára sodorja. Mindenképp érdemes tehát külön foglalkoznunk a szakterületünkön dolgozók lelki egészségével is", tette hozzá Molnár Károly.

Felidézte, hogy 2012-ben a miniszterelnök megrendelésére a WHO nemzetközi szakértői csoportja átvilágította a magyar pszichiátriai ellátórendszert, és 42 pontos összefoglalót készítettek arról, hogy mely területek szorulnak fejlesztésre. A munkában természetesen magyar szakemberek is részt vettek. A dokumentumot eljuttatták a kormányfőnek is. Ezt az anyagot, valamint a 2012-es Állami Számvevőszék által megfogalmazottakat tekintik irányadónak a fejlesztésben – ezeket a lépéseket kell sürgősen megtenni, különben az összeomlás szélére kerül a pszichiátriai ellátás Magyarországon az MPT elnöke szerint.