• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Rámutatott a járvány a gyermek-alapellátás hiányosságaira

Lapszemle 2020.05.28 Forrás: medicalonline.hu
Rámutatott a járvány a gyermek-alapellátás hiányosságaira

Vannak közöttünk olyanok, akiknek a vállalkozói lét bizonytalanságot, nyűgöt jelent, és szívesebben járnak be fix munkaidőben, havi fizetésért a rendelőbe.

A koronavírus-járvány első hullámának végén, amely most sajátosan egybeesik a kormányzati ciklus közepével, az egészségügy szereplői arról értesülhettek, hogy Pintér Sándor belügyminiszter több, az ágazatban meghatározó szerepet betöltő személyt invitált megbeszélésre. Köztük volt dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki lapunknak az egyeztetés részleteiről, és az alapellátó gyermekorvosok járvány alatt szerzett tapasztalatairól is beszámolt a Medicalonline-nak. 

Múlt héten az egészségügy képviselői közül többen jártak a belügyi tárca vezetőjénél, akitől Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kért segítséget abban, hogy az egészségügy struktúráját, illetve esetleges átalakításának lehetőségeit áttekintsék. Ön mikor járt Pintér Sándornál?

– Az elmúlt hét csütörtökére én is kaptam meghívást, személyemben így képviselhettem a gyermek alapellátást. Általános megbeszélés zajlott, amelynek során nem esett szó sem az ellátórendszer szerkezetének átalakításáról, sem a praxisok államosításról.

A HGYE támogatna, vagy ellenezne egy ilyen elképzelést?

– Az államosítás lehetősége nagyon komolyan felmerült az Alapellátási törvény 2015-ös elfogadását megelőző szakmai egyeztetéseken. Akkor az volt az elképzelés, hogy a háziorvosok az Állami Egészségügyi Ellátó Központ égisze alatt, közalkalmazottként dolgoznának. A HGYE – a többi alapellátó szakmai szervezettel együtt – egyértelműen letette a voksát amellett, hogy vállalkozók maradunk, és ezt a döntéshozók el is fogadták. Most is így gondoljuk.

Korábban egy járóbeteg-szakellátó vezetője arról beszélt egy interjúban, hogy a kerületükben két olyan körzet is volt, amelyben alkalmazottként, szakorvosi fizetésért dolgozott a háziorvos, és amikor nyugdíjba ment, nem volt probléma, hogy ugyanilyen formában betöltsék a helyét...

– Most is vannak közöttünk olyanok, akiknek a vállalkozói lét bizonytalanságot, nyűgöt jelent, és szívesebben járnak be fix munkaidőben, havi fizetésért a rendelőbe. Jó pénzt fixen kifizetnek nekik havonta, és nem kell semmit tennie, csak bejárni a rendelőbe. Én úgy vélem, hogy a saját praxis nagy biztonságot ad, ahol a magam ura vagyok, és senki nem nyúlhat át a fejem felett. Ez megfizethetetlen.

Ha nem a szerkezetátalakításról volt szó Pintér Sándornál, akkor miről?

–Az ott kapott tájékoztatás szerint a belügyminiszter felhatalmazása arról szól, hogy vizsgálja át az egészségügy aktuális helyzetét, tárja fel a legégetőbb problémákat. A beszélgetőpartnereitől – így tőlem is – ezek megoldására kért általános javaslatot.

A teljes interjú a portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink