• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon

Egészségpolitika 2021.03.09 Forrás: MTI
Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon

Most már az a cél, hogy lehetőség szerint minél többen kapják meg az oltás első adagját, hiszen már az is nyújt egyfajta védettséget.

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília kifejtette, néhány nap alatt 5-10 ezer fővel nőtt az aktív betegek száma, az elmúlt 24 órában 6494 új fertőzöttet találtak. Mostanáig december 7-én voltak a legtöbben lélegeztetőgépen (674-en) és december 8-án a legtöbben kórházban (8045-en), de ezek az adatok most megdőltek: kórházi kezelés alatt 8270-en állnak, lélegeztetőgépen 833-an vannak.

Hozzátette, ez súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta újabb kórtermeket kell megnyitni a koronavírusos betegek számára.

Az országos tisztifőorvos elmondta, romlanak a környezetegészségügyi adatok is, a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége gyakorlatilag valamennyi nagyváros esetében nőtt, emiatt a következő napokban még nem lesz javulás, "a fertőzöttek számának emelkedésével kell számolni". Emelkedést tapasztaltak Egerben, Kecskeméten, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és a budapesti agglomerációban: Tökölön, Biatorbágyon, Budakeszin és Százhalombattán.

Elmondta: eddig 1 047 045 ember kapta meg az oltás első adagját, és 314 485-en már a második dózist is.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az oltás "hamis biztonságérzetet ad", még senki ne tekintse magát védettnek. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, legalább két-három hétre szükség van, így az oltás felvétele után is szigorúan be kell tartani a higiénés szabályokat - mondta.

Müller Cecília kiemelte: az oltási stratégia változott, most már az a cél, hogy lehetőség szerint minél többen kapják meg az oltás első adagját, hiszen már az is nyújt egyfajta védettséget.

Kitért arra, hogy felszabadítottak 100 ezer adag Szputnyik V vakcinát, és 120 510 adag Pfizer-vakcina is érkezett; ezek kedden kerülnek az oltópontokra. Ezen a héten a háziorvosok már AstraZenecával is olthatnak, ehhez 105 600 adag áll rendelkezésre. Csütörtöktől vasárnapig azok is megkapják az AstraZeneca-vakcinát, akiknek ez a hétvégén lett volna esedékes. Aki ebbe a körbe tartozik, üzenetet kap, és a 429 kórházi oltópont valamelyikén várják majd - mondta.

Megkezdődik a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók és katonák beoltása is - közölte.

Az országos tisztifőorvos arra kérte az oltásra előjegyzetteket, hogy már kitöltve vigyék magukkal a vakcinainfo.gov.hu oldalról letölthető beleegyező nyilatkozatot.

Adategyeztetésre a 1818-as telefonszám hívható - mondta, hozzátéve azonban, hogy olthatóságról csak a háziorvost, a kezelőorvost vagy az oltóorvost lehet kérdezni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai arra, hogy kinek melyik oltóanyag megfelelő, nem adnak, nem is nem adhatnak felvilágosítást - tette hozzá.

Müller Cecília a romló járványügyi adatok miatt nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy tartsa be a maszkviselési és távolságtartási szabályokat, valamint fogadja el a neki felajánlott oltást.

Újonnan érkezett orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat tartalmazó dobozok a Hungaropharma autójában a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtt 2021. március 9-én. MTI/Krizsán Csaba

Megváltoznak az Ausztriába történő be- és átutazás szabályai

Megváltoznak az Ausztriába történő beutazás, illetve az átutazás szabályai - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: Ausztria - több más európai országgal együtt - Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák-magyar határszakaszon vizsgálják a Németországba való továbbutazás feltételeit is: ha a célország Németország, és oda a beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába belépést is megtagadják.

Németországba a magas fertőzöttségű területről - így Magyarországról is - a beutazás, illetve az országon átutazás akkor lehetséges, ha a gépjármű vezetője a magas fertőzöttségű ország területén csak átutazott, tehát tranzitált. Beutazhatnak Németországba azok, akik csak tranzitálási céllal akarják ezt megtenni, illetve a nemzetközi teherforgalomban a németországi tartózkodás nem haladja meg a 72 órát, és azok is, akik 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Határra induló katonákat oltanak az MH Béketámogató Kiképző Központban bemutatott oltóbuszban Szolnokon 2021. március 9-én. A Magyar Honvédség (MH) öt oltóbusszal vesz részt a koronavírus-járvány megfékezésében, az átoltottság elérésében. Egy oltóbusszal egy nap alatt százötven embert lehet beoltani. MTI/Mészáros János

 

(Nyitókép: Bíró Krisztina szakgyógyszerész átveszi az újonnan érkezett orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink