• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rengeteg felajánlás segítette a miskolci járványkórházat

Lapszemle 2020.06.27 Forrás: magyarhirlap.hu
Rengeteg felajánlás segítette a miskolci járványkórházat

A koronavírus-járvány alatt csaknem félmilliárd forint értékű adományt kaptak, ennek jelentős része magánszemélyektől érkezett.

A koronavírus-járvány alatt csaknem félmilliárd forint értékű adományt kaptunk, ennek jelentős része magánszemélyektől érkezett – mondta Révész János klinikai onkológus, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A Magyar Hírlapnak beszélt arról is, hogyan alakították ki két hét megfeszített munkával a járványkórházat, és miként élték meg a veszélyhelyzet időszakát.

Ön hazánk legnagyobb járványkórházát üzemeltette a veszélyhelyzet ideje alatt. Voltak konfliktusos helyzetek?

– Intézményünk Csabai kapui telephelye jelenleg is járványügyi feladatok ellátására kijelölt tagkórház. Egyike és egyben legnagyobbika az erre a feladatra kijelölt négy intézménynek. A teljes kórházra vetítve mintegy ezerhatszáz betegágyat alakítottunk ki Covid-védekezésre. Az átszervezéskor sem belső, sem külső konfliktusok nem adódtak, egyetlen terület, a szülészeti ellátás kivételével. Úgy gondolom, az is egy mesterségesen gerjesztett konfliktus volt, hiszen minden betegellátást érintő döntést kellő körültekintéssel és szakmai alapon hoztunk meg.

Miként viszonyult a lakosság a tevékenységükhöz a járvány alatt?

– A munkánkért cserébe szinte kizárólag köszönet érkezett. A koronavírus-járvány alatt csaknem félmilliárd forint értékű adományt kaptunk, ennek jelentős része magánszemélyektől érkezett.

Ötszázmillió forint?

– Igen. Persze nem feltétlenül pénzbeli juttatásra kell gondolni, sokkal inkább egyéb felajánlásokra. Volt, aki eszközöket hozott, más a saját lakását kínálta föl egy-egy speciális szakterületen jártas orvoskolléga elszállásolására. Sokan élelmiszert szállítottak nekünk, de arra is akadt példa, hogy egy vadásztársaság tagjai ízletes pörköltet főztek a dolgozóknak, sőt egy zenekar térzenét is adott a kórházban. A törődés és az aggódás megnyilvánulásait széles palettán éreztük. Érthető, hogy mindezt rendkívül pozitívan éltük-éljük meg, hiszen mindannyiunkban ott lapult-lapul egyfajta szorongás, hogy miként alakul a járványügyi helyzet, mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy ha krízishelyzet adódna, azt el tudjuk-e hárítani. Az ehhez hasonló negatív érzések feloldásában rendkívül nagy szerepe volt és van a szeretet, a támogatás nem hivatalos megnyilvánulásainak.

Mennyi idő alatt tudták felállítani a járványkórházat?

– Nagyon gyorsan kellett reagálnunk, gyakorlatilag egy hét volt az előkészítés és egy hét a fizikai átalakítás. Szó szerint éjjel-nappal dolgoztunk, én magam is számtalanszor éjszakáztam.

Milyen volt az együttműködés a katonai kórházparancsnokkal?

– Baráti és kollegiális. Nagyon ügyelt rá, hogy a logisztikai és rendfenntartási területen ne terjeszkedjen túl, abban viszont felbecsülhetetlen segítséget nyújtott.

Mennyi koronavírusos beteget láttak el a veszélyhelyzet ideje alatt Miskolcon?

– A gyanú miatt naponta több tíz beteg jelentkezett mintavételre, de az igazoltan fertőzöttek száma „mindössze” hatvannégy volt. Akadt arra is példa, hogy az elkülönített műtőben koronavírusos beteget kellett ellátnunk.

Sokakat foglalkoztat, mi jöhet ősszel.

– Erre a kérdésre szerintem csak úgy lehet jól felelni, ha megnézzük, hol tartunk most. Mind Nyugat-, mind Közép-Európa nagy részén a járványügyi helyzet stabilizálódni látszik, ugyanakkor ha a statisztikai adatokat nézzük, azt látjuk, hogy bőven vannak a földnek olyan térségei, ahol még nagyon ros­sz viszonyok uralkodnak. Ha a szomszédainkra pillantunk, Ukrajna vagy Románia a napi több százas új fertőzöttjével szintén nem fest rózsás képet. És említhetjük Pekinget, ahol egy piacról ismét elindult a kór. Összességében úgy néz ki, ez még nem egy lefutott meccs. Az őszi időszakban pedig, amikor az időjárási körülmények jobban kedveznek a vírus terjedésének, sajnos a kockázat is emelkedik majd. Tehát rendkívül fontos a járványügyi készültség fenntartása, az óvintézkedések betartása, az új betegek mihamarabbi kiszűrése, elkülönítése és a kontaktkutatás.

A teljes interjú a portálon olvasható.

 

 

Legolvasottabb cikkeink