• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rokkantnyugdíj: közleményvita a pártok között

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az MSZP visszaadná a rokkantnyugdíjakat, a Fidesz szerint ők már "visszaadták".

Az MSZP azt ígéri, visszaadja a nyugdíjjogosultságát annak a 194 ezer embernek, akitől az Orbán-kormány elvette. Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségének tagja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány másfél évvel ezelőtti döntése miatt csaknem kétszázezer - III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő - ember vesztette el nyugdíjjogosultságát. Helyette ellátást kapnak, amit a kormány bármikor megszüntethet, megváltoztathat, a felülvizsgáltak egyharmadától meg is vonták az ellátást - fűzte hozzá.

Az MSZP valódi nyugdíjvédelmet ígér, és 2014 után visszaállítja a korábbi nyugdíjjogosultságokat - jelentette ki.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy egy év elteltével sem kapott választ arra a nyolc kérdésre, amit a rokkantnyugdíjak ügyében tett fel a kormánynak. Ezek között volt, hogy mikor készítették el az ellátásmegállapító szoftvert.
Korózs Lajos most azt mondta: tudomása van arról, hogy továbbra sincs elektronikus kapcsolat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, vagyis a nyugdíjmegállapító és -folyósító szervezet között, csak "aktákat tologatnak".

Az MSZP politikus még két kérdést feltett a szakminisztériumnak: azt, hogy hány fellebbezést bíráltak el eddig, és hányszor változtatták meg a rokkant-felülvizsgálati határozatot, illetve hogy hányan fordultak bírósághoz a döntéssel szemben, és a bíróság hány esetben változtatta meg a közigazgatási határozatot.
Kitért arra is, hogy a második Széll Kálmán-terv alapján a kormánynak 117 milliárd forintot kellene megtakarítani a rokkantsági kasszából, de arról nincs információ, hogy ebből mennyi teljesült.

Fidesz: a kormány számtalan eszközzel segít a megváltozott munkaképességű embereken
Az MSZP-s Korózs Lajos állításaival ellentétben és "a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal szemben" jelenleg foglalkoztatási programok, megemelt összegű pénzügyi ellátások és fejlesztések segítik a megváltozott munkaképességű embereket - reagált az ellenzéki politikus szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra a Fidesz.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: az idén felülvizsgált személyek 97 százaléka továbbra is ellátásában részesül. A Fidesz-kormány minden munkaadónak, aki megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, teljes mentességet biztosít a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól és pályázati formában további pénzügyi támogatást nyújt számukra. Ennek köszönhetően tavaly közel 70 ezer olyan megváltozott munkaképességű ember kapott munkát, "akiket a szocialisták korábban könyörtelenül az út szélén hagytak és segélyre ítéltek" - írják.

Hozzátették: szemben a baloldallal, amely automatikusan letiltotta a rehabilitációs ellátás kifizetését, ha egy rokkant ember megpróbált valamilyen munkát vállalni, ma a kormány a heti 20 órát meg nem haladó munkavégzésénél változatlanul biztosítja az ellátást, így is segítve a könnyebb megélhetésüket.

Kiemelték: a rokkantsági rehabilitációs ellátások összegének befagyasztása a Gyurcsány-Bajnai-kormány megszorító intézkedéseinek egyike volt, az ellátások összege 2008-tól változatlan volt, ezzel szemben 2013-ban infláció fölötti mértékben nőtt. A súlyosan mozgáskorlátozott emberek új gépkocsi vásárlásának támogatását 300 ezerről 900 ezer forintra, használt gépkocsi vásárlásának támogatását 300 ezerről 600 ezerre emelte a jelenlegi kormány. A mozgáskorlátozottakat segítő országos civil szervezetnek az elmúlt három évben több mint 600 millió forint támogatást nyújtott a kabinet, emellett szigorodott a parkolási igazolványok kiadása és a rokkantsági felülvizsgálat is.

A vonatkozó törvények szigorításával akár két év börtönt kaphat az, aki csalással próbál meg rokkantsági ellátást szerezni magának azért, hogy ne kelljen dolgoznia. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően míg a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején az új vizsgálatokon megjelentek 55-60 százalékát, a felülvizsgálatokon 10-13 százalékát utasították el, addig ma ez az arány már csak 17 százalék, illetve 6 százalék.

A III. rokkantsági csoportba tartozó 190 ezer érintett felülvizsgálata ütemezetten zajlik, a felülvizsgálatoknak az a célja, hogy akiknek állapota engedi, segítséget kaphasson a munkavállaláshoz, mert "szemben a szocialistákkal, a Fidesz nem mond le kétszázezer megváltozott munkaképességű ember megsegítéséről" - zárul a kormánypárt közleménye.