• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Stagnálást mutat az E. Alap többlete

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

28,5 milliárd relatív megtakarítás mutatkozik az év 1-9. hónapját összegző kimutatás szerint.

Az Egészségbiztosítási Alap első kilenc hónapját bemutató, a Magyar Államkincstár előzetes adatszolgáltatása alapján készült kimutatás szerint a pénzbeli ellátások sora közel négymilliárdos megtakarítást mutat, mert például a tervezettnél kevesebbet fizettek rokkantellátásra, gyermekgondozási díjra, míg a táppénzkiadások (beleértve a gyermekápolási és baleseti táppénzt) négy százalékkal, azaz közel kétmilliárd forinttal lépték túl a tervszámokat.

Továbbra is jól látszik, hogy gyógyszertámogatás tervezett előirányzatát túllépi a költés, szeptember végéig a növekmény összességében 20,8 milliárd forint volt, amit a magasabb gyártói befizetések ellensúlyoznak. A gyógyászati segédeszközök soron is túlköltés mutatkozik, összességében hét százalékkal, azaz 2,7 milliárd forinttal.

Bár összegszerűségében nem annyira jelentős, de mértékében már igen, hogy a nemzetközi egyezményből eredő és külföldön történő ellátásokra összességében 16 százalékkal többet költött az OEP a tervezettnél, ami 1,1 milliárd forintos plusz kiadást generált a kasszában. Az EU-tagállamokkal kapcsolatos elszámolások közel másfélszeresükre nőttek, míg a nem EU-tagállamok körében a duplájára emelkedtek a kiadások. Ugyanakkor nem mutatkozik nagy érdeklődés a határon átnyúló egészségügyi ellátások iránt, ugyanis a rendelkezésre álló keretet nem merítették ki időarányosan a jogosultak, így megtakarítást hoztak az Alapnak.

A járulékbevételek alakulásáról általánosan elmondható, hogy időarányosan teljesültek, egy kiugró adattal lehet találkozni: az alkalmi és idénymunka után fizetendő egyszerűsített foglalkoztatás utáni közteher másfélszerese a tervezett bevételnek, összegében 41 millió forint. Az egészségügyi hozzájárulás címen befizetett összeg 54 millió forint híján a tervezett szerint alakult, szeptember végén 118 milliárd forint volt.

Az egészségügyi szolgáltatók visszafizetése soron megduplázódott a bevétel az előirányzathoz képest: a gyógyszer, gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos ellenőrzésekből eredő visszafizetés 48,7 millió forinttal haladta meg a tervezettet, míg az egyéb visszafizetések 193 millió forintra rúgnak. Ez utóbbi nagyrészt a konszolidációs források fel nem használása, vagy nem a célnak megfelelő felhasználása miatt történt.

A népegészségügyi termékadó továbbra is tervezett szerint folyik be az E. Alapba: idén 19 milliárd forintot terveztek a célra, amely időarányosan teljesült is, a baleseti adó pedig 10 százalékkal magasabb teljesülést mutat, szeptember végéig 19 milliárd forint érkezett a kasszába ezen a címen.

Legolvasottabb cikkeink