• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Súlyos betegségek: nincs korlát, de több pénz sincs

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Több súlyos, életveszélyes betegség ellátásában oldották fel a limitált teljesítményt.

Tovább bővült a TVK-mentes (lényegében teljesítménylimit alól mentesített) ellátások köre január elsejétől, bekerültek olyan ellátások is végre a szakma igényei szerint, amelyek súlyos, életveszélyes eseteket, valamint a koraszülött és a vérképzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek meghatározott ellátásait érintik. Ugyanakkor a lista bővítése nem járt együtt a források növelésével, ugyanis a keret/kassza lényegében ugyanannyi maradt idén, mint amennyit tavaly fordítottak a betegcsoportok ellátására, azaz hatmilliárd forinttal lehet számolni. Azok a „pénzek" kerültek ugyanis ebbe a keretbe, amelyeket az ellátást végző intézmények tavalyi jelentései alapján a kórházaktól elvontak, hogy a központi kasszába „helyezzék", s innen fedezzék az ellátási igényeket.

A limitált teljesítménytől mentes, kiemelt ellátásokhoz a biztosítottak korlátozás nélkül hozzáférhetnek, így az esetleges finanszírozási korlátok egyetlen, ilyen ellátásra szoruló beteg gyógykezelését se hátráltathatják, illetve az őket ellátó intézményeket sem érheti finanszírozási hátrány a szakállamtitkárság szerint.

2014 januárjától felkerült a listára a kiterjedt égéssebészeti ellátás, a gyomor-bél vérzéses esetek ellátása, az 1500 gramm alatt született csecsemők ellátása, a szívtranszplantáció előtti kivizsgálás, az akut leukémiában szenvedő gyermekek ellátása. A szülés, az újszülöttek első ellátása, a boncolás értelemszerűen soha nem tartozott a TVK hatálya alá. A lista pedig már két éve is módosult: 2012 nyarán a vérzéses stroke betegek invazív kezelését is TVK-mentessé tették.

A súlyos, életveszélyes betegek ellátását a teljesítménylimit felett eddig is igyekeztek megoldani a TVK-val szűkített rendszerben az intézmények, különösen a centrumok, országos intézetek, ahonnan már nem volt hová továbbküldeni a betegeket. A menedzsment ügyességén, találékonyságán múlott, honnan tudtak erre forrást átcsoportosítani.

A járóbeteg-szakellátásban, a népegészségügyi program keretében végzett mammográfiás szűrés és a nőgyógyászati citológiai szűrővizsgálat, az újszülöttkori öröklődő anyagcsere-betegségek szűrése szintén TVK-mentes, a vastagbélszűrés során kiszűrt betegek kórházi kezeléséhez többletforrás áll rendelkezésre uniós forrásból, amely így „kvázi" szintén TVK-mentesnek tekinthető.

Legolvasottabb cikkeink