• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Súlyos betegségek: nincs korlát, de több pénz sincs

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Több súlyos, életveszélyes betegség ellátásában oldották fel a limitált teljesítményt.

Tovább bővült a TVK-mentes (lényegében teljesítménylimit alól mentesített) ellátások köre január elsejétől, bekerültek olyan ellátások is végre a szakma igényei szerint, amelyek súlyos, életveszélyes eseteket, valamint a koraszülött és a vérképzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek meghatározott ellátásait érintik. Ugyanakkor a lista bővítése nem járt együtt a források növelésével, ugyanis a keret/kassza lényegében ugyanannyi maradt idén, mint amennyit tavaly fordítottak a betegcsoportok ellátására, azaz hatmilliárd forinttal lehet számolni. Azok a „pénzek" kerültek ugyanis ebbe a keretbe, amelyeket az ellátást végző intézmények tavalyi jelentései alapján a kórházaktól elvontak, hogy a központi kasszába „helyezzék", s innen fedezzék az ellátási igényeket.

A limitált teljesítménytől mentes, kiemelt ellátásokhoz a biztosítottak korlátozás nélkül hozzáférhetnek, így az esetleges finanszírozási korlátok egyetlen, ilyen ellátásra szoruló beteg gyógykezelését se hátráltathatják, illetve az őket ellátó intézményeket sem érheti finanszírozási hátrány a szakállamtitkárság szerint.

2014 januárjától felkerült a listára a kiterjedt égéssebészeti ellátás, a gyomor-bél vérzéses esetek ellátása, az 1500 gramm alatt született csecsemők ellátása, a szívtranszplantáció előtti kivizsgálás, az akut leukémiában szenvedő gyermekek ellátása. A szülés, az újszülöttek első ellátása, a boncolás értelemszerűen soha nem tartozott a TVK hatálya alá. A lista pedig már két éve is módosult: 2012 nyarán a vérzéses stroke betegek invazív kezelését is TVK-mentessé tették.

A súlyos, életveszélyes betegek ellátását a teljesítménylimit felett eddig is igyekeztek megoldani a TVK-val szűkített rendszerben az intézmények, különösen a centrumok, országos intézetek, ahonnan már nem volt hová továbbküldeni a betegeket. A menedzsment ügyességén, találékonyságán múlott, honnan tudtak erre forrást átcsoportosítani.

A járóbeteg-szakellátásban, a népegészségügyi program keretében végzett mammográfiás szűrés és a nőgyógyászati citológiai szűrővizsgálat, az újszülöttkori öröklődő anyagcsere-betegségek szűrése szintén TVK-mentes, a vastagbélszűrés során kiszűrt betegek kórházi kezeléséhez többletforrás áll rendelkezésre uniós forrásból, amely így „kvázi" szintén TVK-mentesnek tekinthető.

Legolvasottabb cikkeink