• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sürgősségi ellátás: kötelező lesz a triázs

Egészségpolitika 2018.12.20 Forrás: Weborvos Szerző:
Sürgősségi ellátás: kötelező lesz a triázs

A betegbesorolás mellett sürgősségi osztályos diszpécsert (SOD) is alkalmazniuk kell az ellátóknak.

Jövő év január elsejétől kötelező minden sürgősségi betegellátó helyen triázs rendszert - vagyis a betegek rangsorolását, a magas rizikójú betegek „kiemelését” a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül - alkalmazni, olvasható az emberi erőforrások minisztere 44/2018. (XII. 19.) EMMI rendeletének a sürgősségi ellátást érintő módosításában (35473. oldal).

A sürgősségi osztály területére való belépést követően a lehető legrövidebb időn belül rögzítenie kell a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, valamint ennek során a megjelenés informatikai rendszerben történt rögzítését követő tíz percen belül a beteg állapotának súlyossága szerint meg kell határoznia a betegellátás szükséges szintjét és időbeliségét.

Az egészségügyi szolgáltató a mentővel beszállított beteg informatikai rendszerben történő rögzítésére a mentőegység sürgősségi osztályra történő érkezésének menetlevélen dokumentált időpontjától számított öt percen belül köteles.

Speciális akut ellátási centrumot egy-egy térség ellátására reumatológia szakterületen a progresszivitás harmadik szintjén levő országos gyógyintézetek és országos társ-gyógyintézetek működtetnek.

A sürgősségi ellátásban a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (a továbbiakban: MSTR) bevezetésével elérni kívánt cél a teljes magyar sürgősségi ellátórendszerben a biztonságos és költséghatékony betegellátás és egy egységes szemlélettel működő, gördülékeny rendszer biztosítása. Az MSTR olyan nemzetközi tapasztalatokra és evidenciákra épülő, országosan egységes, megbízható beteg megítélési és betegirányítási rendszert biztosít, amely megteremti az átlátható, betegbiztonsági és minőségbiztosítási normáknak és kritériumoknak megfelelő működést és adatkezelési lehetőséget.

Az MSTR az egészségügyi szolgáltatók körében a finanszírozás hatékonysága, a szakmai működtetés elősegítése és betegbiztonság garanciája mellett az ellátó egységek, osztályok terhelésének csökkentését szolgálja, továbbá biztosítja a strukturált szervezést, ezáltal a sürgősségi osztályok hatékonyabb működését.

A sürgősségi betegellátó osztály minimumfeltételeiben szerepel a sürgősségi osztályos diszpécser funkció bevezetése (SOD), feladatai: betegfogadás, információadás, felvilágosítás, adatszolgáltatás támogatás (recepcióhoz rendelt szinten), egészségügyi adatgyűjtés támogatás (beteg dokumentáció előkészítése), folyamatos kapcsolat fenntartás a beteggel és hozzátartozóival, meghatározott szinten és tartalommal információt biztosítani az ellátással kapcsolatban, folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, további ellátásra időpontot egyeztet, előjegyez a megadott egészségügyi paraméterek alapján, részt vesz a beteg komplett dokumentációjának összeállításában, lezárásában, finanszírozási folyamatot szervez.”

Létrehozzák az Akut Alapellátó Egységet, ahol a kisebb egészségügyi problémával jelentkező betegeket látják majd el a betegbesorolás után.

A sürgősségi ellátásban felmerülő problémák mielőbbi kezelésére betegellátás biztonságának növelése érdekében fejlesztéseket szükséges végrehajtani, írja egy háttéranyag.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink