• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Sürgősségi ellátás: kötelező lesz a triázs

Egészségpolitika 2018.12.20 Forrás: Weborvos Szerző:
Sürgősségi ellátás: kötelező lesz a triázs

A betegbesorolás mellett sürgősségi osztályos diszpécsert (SOD) is alkalmazniuk kell az ellátóknak.

Jövő év január elsejétől kötelező minden sürgősségi betegellátó helyen triázs rendszert - vagyis a betegek rangsorolását, a magas rizikójú betegek „kiemelését” a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül - alkalmazni, olvasható az emberi erőforrások minisztere 44/2018. (XII. 19.) EMMI rendeletének a sürgősségi ellátást érintő módosításában (35473. oldal).

A sürgősségi osztály területére való belépést követően a lehető legrövidebb időn belül rögzítenie kell a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, valamint ennek során a megjelenés informatikai rendszerben történt rögzítését követő tíz percen belül a beteg állapotának súlyossága szerint meg kell határoznia a betegellátás szükséges szintjét és időbeliségét.

Az egészségügyi szolgáltató a mentővel beszállított beteg informatikai rendszerben történő rögzítésére a mentőegység sürgősségi osztályra történő érkezésének menetlevélen dokumentált időpontjától számított öt percen belül köteles.

Speciális akut ellátási centrumot egy-egy térség ellátására reumatológia szakterületen a progresszivitás harmadik szintjén levő országos gyógyintézetek és országos társ-gyógyintézetek működtetnek.

A sürgősségi ellátásban a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (a továbbiakban: MSTR) bevezetésével elérni kívánt cél a teljes magyar sürgősségi ellátórendszerben a biztonságos és költséghatékony betegellátás és egy egységes szemlélettel működő, gördülékeny rendszer biztosítása. Az MSTR olyan nemzetközi tapasztalatokra és evidenciákra épülő, országosan egységes, megbízható beteg megítélési és betegirányítási rendszert biztosít, amely megteremti az átlátható, betegbiztonsági és minőségbiztosítási normáknak és kritériumoknak megfelelő működést és adatkezelési lehetőséget.

Az MSTR az egészségügyi szolgáltatók körében a finanszírozás hatékonysága, a szakmai működtetés elősegítése és betegbiztonság garanciája mellett az ellátó egységek, osztályok terhelésének csökkentését szolgálja, továbbá biztosítja a strukturált szervezést, ezáltal a sürgősségi osztályok hatékonyabb működését.

A sürgősségi betegellátó osztály minimumfeltételeiben szerepel a sürgősségi osztályos diszpécser funkció bevezetése (SOD), feladatai: betegfogadás, információadás, felvilágosítás, adatszolgáltatás támogatás (recepcióhoz rendelt szinten), egészségügyi adatgyűjtés támogatás (beteg dokumentáció előkészítése), folyamatos kapcsolat fenntartás a beteggel és hozzátartozóival, meghatározott szinten és tartalommal információt biztosítani az ellátással kapcsolatban, folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, további ellátásra időpontot egyeztet, előjegyez a megadott egészségügyi paraméterek alapján, részt vesz a beteg komplett dokumentációjának összeállításában, lezárásában, finanszírozási folyamatot szervez.”

Létrehozzák az Akut Alapellátó Egységet, ahol a kisebb egészségügyi problémával jelentkező betegeket látják majd el a betegbesorolás után.

A sürgősségi ellátásban felmerülő problémák mielőbbi kezelésére betegellátás biztonságának növelése érdekében fejlesztéseket szükséges végrehajtani, írja egy háttéranyag.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink