• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szentes: hiszünk abban, hogy ennek a szolgálatnak van jövője

Egészségpolitika

\"A következő 25 évben is lesz dolga az ÁNTSZ-nek, függetlenül attól, hogy milyen struktúrában és milyen néven működik majd\".

"Egy jubileum, egy ünnep mindig alkalom arra, hogy számvetést készítsen az ember. Ismerni kell a múltat, hiszen abból táplálkozik a jelen és vízió is kell, hogy tudjuk, hova tartunk." Mindezt Szentes Tamás országos tisztifőorvos mondta a Weborvosnak az ÁNTSZ megalakulásának 25 éves jubileumi ünnepsége előtt. A születésnapi eseményt ünnepélyes keretek között a parlamentben rendezték, több száz résztvevő jelenlétében. A rendezvényen felszólalt az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs-Zoltán is, aki utalva az ÁNTSZ-OTH jelenleg kormányzati döntés előtt álló szervezeti működésére, többek között azt mondta: "Azt gondolom, hogy a következő 25 évben is lesz dolga az ÁNTSZ-nek, függetlenül attól, hogy milyen struktúrában és milyen néven működik majd".

Szentes Tamás a születésnap kapcsán elmondta: negyedszázaddal ezelőtt az ÁNTSZ létrehozásával reinkarnáltak egy olyan sikeres intézményt, amely a két világháború között a Bethlen-kormány idején működött. Ez a szervezet három intézményt integrált magába, a tisztiorvosi szolgálatot, az országos közegészségügyi intézetet és a zöldkeresztes egészségügyi mozgalmat. Ez a megelőzés három pillére volt, hiszen a tisztiorvosi szolgálat a hatósági jogkőrt biztosította közegészségügyi, járványügyi feladatokhoz és ehhez kapcsolódott az első korszerű népegészségügyi ellátást nyújtó zöldkeresztes mozgalom, amely a védőnői hálózat elődje is.

Az 1991-ben létrejövő, hasonló funkciókat egyesítő ÁNTSZ tehát szintén egy ilyen hatékony háttérintézménnyé vált, olyanná, amely nemcsak Európában, hanem például Kínában is a saját háttérintézményeinek kialakításánál mintává vált. Tehát mondhatnánk, hogy az ÁNTSZ egyfajta hungarikum - mondta az országos tisztifőorvos. A szolgálat eredményessége is igazolja mindezt, hiszen például a magyar kötelező védőoltási rendszer az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint is az egyik leghatékonyabb a világon. Az egész lakosságot érintő szűrővizsgálatok, az emlő-, a méhnyak-, és a legújabb a vastagbél-rákszűrések bevezetése is a szolgálathoz kötődik.

Ennek a szervezetnek, ennek a szolgálatnak van jövője - húzta alá a Weborvosnak adott interjúban Szentes Tamás, aki hozzátette: az a több száz ember, aki most az ünnepségen megjelent mind a társadalom szolgálatáért gyűlt össze. Nem jöttek volna el, ha nem gondolnák komolyan, hogy ennek a szolgálatnak jövője van.

A meghívottak előtt tartott ünnepi beszédében Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár azt emelte ki: az emberek azt gondolják, hogy a biztonság alapvető, de ez azért lehetséges, mert az elmúlt 25 évben az ÁNTSZ is sikeresen végezte tevékenységét, és miközben munkája nem volt feltűnő, a biztonság beépült a mindennapjainkba.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a parlamenti képviselők mindig őszinte tisztelettel értékelték az ÁNTSZ munkáját, és hitet tett amellett is: az Országgyűlés megtalálja azt a megoldást, amely képessé teszi a szolgálatot arra, hogy változatlanul folyamatos legyen a fejlődés.

Surján László volt népjóléti miniszter arról beszélt, hogy amikor annak idején bemutatta az ÁNTSZ-t létrehozó törvény tervezetét az Országgyűlésben, azt a szakmai célt fogalmazta meg: a szolgálat járuljon hozzá ahhoz, hogy a születéskor várható élettartam közeledjen az európai átlaghoz. A törvényt csaknem 73 százalékos többséggel fogadták el - tette hozzá.

Az Országgyűlés 1991-ben fogadta el azt a törvényt, amely világosan leszögezte, hogy a közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi (egy szóval népegészségügyi) tevékenység irányítása és felügyelete, valamint az egészségügyi ellátás felügyelete állami feladat, és ennek a feladatnak az ellátását a népjóléti miniszter a közvetlen felügyelete alatt álló szolgálatra bízza.