• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szervátültetés: nem lehet mechanikus a kiválasztás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke szerint nincs gond a transzplantációs várólista kezelésével, a szervátültetésre várók kiválasztásával.

Képünk illusztráció
Szalamanov Zsuzsa a transzplantációk jogi tisztaságát megkérdőjelező véleményekkel szemben állítja: nem hiszi, hogy Magyarországon lehetőség lenne beültethető vese vásárlására, ezért bárki is fizetne. Mint mondta, nem is érti, hogy az ilyen feltételezésekkel szemben miért nem ismertetik az orvososk szakmai szempontjaikat a betegek kiválasztásában. Például azt, hogy az átültetésre várók listája nem kezelhető mechanikusan; idősebb donor veséjét nem adhatják fiatal betegnek, és ez fordítva is igaz. A transzplantációk előtt, az idő sürgetése miatt a területi szempontok mérlegelése is ajánlatos, így a szervkivétel színhelyéhez minél közelebb lakó és megfelelő átültetésre váró beteget keresik. Szalamanov Zsuzsa szerint mindemellett sajnálatos, de emberiességi szempontból érthető, hogy a transzplantációra várakozók listáján olyan betegek is szerepelnek, akik szervezete egyértelműen alkalmatlan a műtétre.

Az 1991 óta működő alapítvány kuratóriumának elnöke a nézeteltérések gerjesztése helyett fontosabbnak tartja a felvilágosítást – orvosok és laikusok körében egyaránt. Több akciójuk egyike, hogy Árnyék és fény című fotókiállításukkal járják az országot, a transzplantáció folyamatát bemutató anyaggal több mint 40 városban és nagyobb kulturális fesztiválokon fordultak meg. Egészségügyi szakképző intézményekben, valamint olyan kórházak auláiban is szerveztek már bemutatót, ahonnan nem jelentettek még átültetésre alkalmas szervet. Sikerként könyvelik el, hogy a mosonmagyaróvári kórházból az ő kiállításuk után érkeztek először jelzések átültethető szervekről, a veszprémi és a tatabányai kórházból hosszú szünet után ismét megindult a donorjelentés.

A röviden Transzplantációs Alapítványnak nevezett civil szervezet – amely nem azonos egy összetéveszthetően hasonló elnevezésű és marketing eszközöket is alkalmazó tömörüléssel – a felvilágosítás új eszközeként két honlapot is létrehozott. A transalap.hu az alapítvány munkájáról szól, a szervatultetés.hu pedig laikusoknak mutatja be a transzplantációk lényegét.