• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szétválik a magán- és az állami egészségügy

Lapszemle 2018.10.11 Forrás: magyaridok.hu
Szétválik a magán- és az állami egészségügy

Kásler Miklós szerint az egészségügy mindig mindenhol komoly kihívást jelent az aktuális vezetőnek.

Kidolgozta a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma – erről a tárca első embere beszélt a Magyar Időknek adott interjúban. Kásler Miklós elmondta azt is: rövid időn belül a kormány asztalára kerül a javaslat, amelynek célja, hogy a betegeknek az ország egyetlen sürgősségi osztályán se kelljen órákat várakozniuk.

A legutóbbi kötcsei találkozón az egészségügyre és a kulturális területre utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ön két igen kemény fába vágta a fejszéjét, ami könnyen beszorulhat. Érzi-e már, hogy szorul az a bizonyos fejsze?

– Ez a két terület mindig mindenhol komoly kihívást jelent az aktuális vezetőknek, mivel az emberek életét alapvetően befolyásolja. A kulturális életben ahány ember, annyi vágy, ízlés, a spektrum rendkívül széles, nagyon nehéz mindenkinek megfelelni. Az egészségügy pedig azért számít nehéz terepnek, mert elképesztően gyors a technológiai, tudományos fejlődés. A magyar egészségügy ugyanakkor követi a trendeket, fejlettebb a környékbeli országokhoz képest, sőt egyes ágazatok a kontinens élmezőnyébe tartoznak, még akkor is, ha összességében a felső harmad alsó felében vagyunk.

...

A rossz hírek azonban sajnos mindig megelőzik a jókat. Most a kardio­lógiai intézet vezető szívsebészének elbocsátása és egy beteg halála kapcsán már konkrétan önt kérik számon. Igaz, hogy ön utasította a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatóját, hogy küldje el Székely Lászlót?

– Ez tételesen nem igaz. Nem avatkoztam az ügybe, és amikor értesültem a történtekről, akkor is az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására. Számomra minden egyes ember élete a legnagyobb érték, ami létezik, ezért semmiféle olyan tévedést, ténykedést nem tudok elfogadni, ami akár egyetlen páciens életét is veszélyezteti vagy főleg kioltja. Ugyanakkor minden esetben, amikor beteghalálról van szó, így az ominózus szívsebészügyben is, nagyon alaposan meg kell vizsgálni, mi történt. Itt pedig kizárólag objektív értékelésnek van helye, ahol két etikai alapelvtől nem lehet elvonatkoztatni. Az egyik, hogy mindent ­megtettek-e a betegért, a másik pedig a Nil nocere!, vagyis a Ne árts! Mindkettő ­Hippokratész óta érvényes.

Az országos tiszti főorvos által elrendelt hivatalos vizsgálat, amely még nem zárult le, már megállapította, hogy a szívsebész elbocsátása és a pásztói beteg halála között nincs összefüggés.

– Így igaz. Az üggyel kapcsolatban fontos kérdés az: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent. Mert ha lehet, akkor megszűnik az orvos és a beteg közötti bizalmi viszony, ami pedig a gyógyítás alapja.

...

Mi történt ön és az egészségügyi államtitkára között, hogy alig négy hónap után kenyértörésre került sor?

– Ami megjelent a nyilvánosságban. Nagy Anikó lemondott, mert a gyermekekkel szeretne foglalkozni.

Kiválasztotta már Nagy Anikó utódját? Igaz, hogy a posztra Horváth Ildikó, a Korányi-intézet orvos igazgatója a legesélyesebb?

– Van jelöltem, és tekintettel arra, hogy nagy a kihívás, az új egészségügyért felelős államtitkár vezetésével a területnek egy rendkívül erős, stabil, hatékony csapata lesz.

Úgy hírlik, hogy a minisztérium egészére is igaz a markáns vezetői felfogás, ami időnként súrlódásokhoz vezet az államtitkárságok és ön között.

– Nem érzékelem az ön által említett súrlódásokat, teljesen nyílt légkörben vezetem a minisztériumot, hozzám mindenki bármikor bejöhet, felhívhat, minden problémás ügyet megbeszélünk. Tény azonban, hogy – a többi tárcához hasonlóan – ez egy intézmény. Ezért közös, egységes kommunikációra van szükség. Lehet, hogy ez nem nyerte el mindenki tetszését, de ez nem ízlés, hanem célszerűség kérdése.

...

Ha már kormány-előterjesztést említett, a miniszterelnök régóta szorgalmazza az egészségügyben a magán- és az állami ellátás szétválasztását. Erről mikor születhet konkrét javaslat?

– Jó hírrel szolgálhatok, mert kidolgoztuk a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani.

Igazak a hírek, amelyek szerint államosítani kívánják a labor- és képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat?

– Nincs arról szó, hogy a magánszektort bármilyen értelemben vissza kellene szorítani, de a fordítottjáról sem. Az alapelvárás, hogy legyenek teljesen világos jogi, működési és finanszírozási viszonyok. Ezt sajnálatos módon a ­Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történtek is bizonyítják.

...

Beiktatásakor a sürgősségi ellátást is a fókuszterületek között említette. Itt van már előrelépés?

– Heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslatunk, amelynek lényege, hogy a betegellátás célirányosan és szabályozottan történjen, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia.

A teljes interjú a magyaridok.hu portálon olvasható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink