• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Orbán bejelentette: a fővárosban is feloldják a korlátozást

Egészségpolitika Frissítve 2020.05.16 Forrás: MTI
Orbán bejelentette: a fővárosban is feloldják a korlátozást

Nem tudjuk mikor és hogyan ér véget a járvány, és az is lehet, hogy a vírus velünk marad egész évben kisebb gócokban.

A magyarországi járványgörbe stabil, és reménykeltő gyógyszer-, illetve vakcinakísérletek folynak világszerte a vírus ellen - jelentette ki a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Szlávik János kifejezte reményét, hogy a járvány hamarosan véget ér. Nem tudjuk mikor és hogyan, és az is lehet, hogy a vírus velünk marad egész évben kisebb gócokban - jegyezte meg, hozzátéve: ebben a helyzetben pedig fenn kell tartani bizonyos járványügyi intézkedéseket.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az aktív fertőzöttek száma 1654, 1371-en már meggyógyultak. A vírus áldozatainak száma 6-tal nőtt, így összesen 448-an haltak meg a fertőzés nyomán. Kórházban 570 embert ápolnak, akik közül 45-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: ennek értelmében a vendéglátóhelyeken már nemcsak a kerthelyiségekben engedélyezett a tartózkodás, hanem a vendéglátóhelyek belső zárt részében is. A dolgozóknak kötelező védőeszközt (orvosi szájmaszkot, sálat vagy kendőt) viselni. Az üzemeltetőnek pedig intézkedni kell a védelmi távolságok megtartására. Másik változás, hogy a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

A védekezés ezen szakaszában is hatályban marad a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a védőeszközök kötelező viselésére, a távolság betartására, valamint az életkorhoz kötődő idősávok figyelembevételére vonatkozó szabályozás - tette hozzá.

Frissítés: 

Orbán: feloldjuk a kijárási korlátozást Budapesten

A kormány Budapesten is feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozást és a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délután a Facebookon közvetített felvételen.

A szombati szakmai háttérmegbeszéléseken világossá vált, hogy a "járvány erejét Budapesten is letörtük, így Budapesten is áttérhetünk - igaz megfontoltan és óvatosan -, de áttérhetünk a védekezés második szakaszába" - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, a kormány Budapesten is feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozást. A felelősségteljes magatartás, a védőtávolság betartása Budapesten különösen is fontos - hangsúlyozta. A miniszterelnök arra kérte a polgármestereket, ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek oda az idősotthonok biztonságára.

Gulyás: vasárnap éjfélkor megszűnnek a budapesti korlátozások

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után Gulyás Gergely kabinetminiszter az M1-en jelentette be, hogy, május 17-én, vasárnap éjfélkor megszűnnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások. Gulyás Gergely kifejtette, a fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól. A tárcavezető köszönetet mondott a budapestieknek, amiért hosszú ideig fegyelmezetten betartották a kijárási korlátozásokat, egyúttal figyelmeztetett, a most életbe lépő kevésbé szigorú intézkedések betartása is ugyanilyen fontos.

Megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

 

Legolvasottabb cikkeink