• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szociális ágazat: rendszerhibát mutat a teszt

Lapszemle 2020.12.01 Forrás: nepszava.hu
Szociális ágazat: rendszerhibát mutat a teszt

A házi gondozók és a gyermekvédelemben dolgozók nagy része kimarad az ágazati szűrésből.

Jelentős problémák vannak a szociális ágazatban dolgozók tesztelésével, hiszen még azt sem tisztázza a november 19-én nyilvánosságra hozott kormányrendelet, hogy kit tekint a kormány szociális intézmény alkalmazottjának – fogalmazta meg a legfontosabb kritikát a központi szűrésről a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke. Migács Tibor a Népszavának elmondta: örülnek ugyan, hogy a fél éve követelt rendszeres teszteléseket végre elindította a kormány, de a gyakorlatban a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak csak töredéke tud élni a lehetőséggel, pedig a szociális törvény alapján az ilyen szolgáltatók alkalmazottai is ebbe a körbe tartoznak. Fülöp Attila szociális államtitkár - aki egyébként közösségi oldala szerint jelenleg maga is fertőzött és házi karanténban van családjával – 47 ezer szociális dolgozó szűréséről beszélt, az SZMDSZ szerint az lenne a lényeg, hogy a tesztelésből senki ne maradjon ki közülük.

A gyakorlatban azonban a nappali szolgáltatásokat végzők legfeljebb a helyi nyugdíjas klubban foglalkoztatott személyzetnek elegendő gyorstesztet kaptak, de a beteg, idős emberekhez naponta kijáró gondozókat már nem vették figyelembe a létszámnál. Ezt jelezte több kerületi polgármester is a múlt héten. Ferencváros a 178 szociális alkalmazottjára 25 tesztet kapott a kormányhivataltól, a szomszédos Józsefváros a 270 dolgozóra 22 darabot.

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is olyan visszajelzéseket kapott tagjaitól, hogy az alapellátásban dolgozók nagy része kimaradt a vizsgálatból. Köves Ferenc úgy összegezte a tapasztalatokat: még a bentlakásos otthonokban is a helyi vezetőn múlt, hogy a gondnok és a karbantartó is szerepelt-e a tesztelés megszervezésével megbízott kormányhivatalnak leadott listán, vagy nem, berendelte-e a főnök a szabadságon lévőket, vagy sem, ahogy az is változó, hogyan szervezték meg a mintavételt. A rendelet értelmében ugyanis csak az oktatási intézményekbe mentek ki szervezetten a diákcsapatok a teszt elvégzésére, az egészségügyi és szociális rendszer munkahelyein házilag kellett kitalálni a megoldást. Továbbiak a cikkben