• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

COVID-19: Járványhírek a nagyvilágból

Hírek 2020.12.01 Forrás: MTI
COVID-19: Járványhírek a nagyvilágból

Készülnek a lakossági oltásra Franciaországban... Nő a halálos áldozatok száma Olaszországban... Horvátország szigorít beutazási feltételein

Ukrajnában ismét több mint 12 ezer új beteget regisztráltak
Ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre megint több mint 12 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter közben kijelentette, hogy nem javasolja a hétvégi zárlat meghosszabbítását.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 12 498 esettel 745 123-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 221 áldozattal 12 548-ra. Eddig 355 172-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 377 403-ra emelkedett. A legtöbb új beteget, csaknem 1800-at ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 72 ezret, az elhunytaké pedig 31 új áldozattal 1323-ra nőtt.

Az elmúlt napon 1470 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy hétfő esti tévéműsorban közölte, hogy nem fogja javasolni a kormánynak a három hete működő, úgynevezett hétvégi karantén meghosszabbítását decemberre. A kabinet november 11-i határozatával egyelőre november végéig bevezetett szabályozás értelmében szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közöségi közlekedéseken kívül semmi sem működhetett. A tárcavezető szerint a korlátozás ugyan hozott eredményt, de nem tartották be teljes mértékben.

Szigorúbb korlátozások bevezetéséről több forrás szerint várhatóan szerdán hoz döntést a kormány. Több lehetőség is felvetődött: az egyik szerint december 24. és január 15. között vezetnének be valamilyen zárlatot, de nem ismert még az sem, hogy ez kiterjedhet-e a közösségi közlekedés korlátozására - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter mindazonáltal egy keddi tévéműsorban cáfolta, hogy a közösségi közlekedés korlátozása most napirenden lenne.

Közben kedden ismét egyéni vállalkozók kezdtek tüntetést Kijevben, a parlament előtt azért, hogy halasszák el számukra a pénztárgépek használatának kötelezővé tételét.

Horvátország szigorít beutazási feltételein
A horvát kormány hétfői ülésén szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter. A tárcavezető kifejtette: azon európai uniós országok állampolgárai, amelyek zöld besorolású tagállamból érkeznek Horvátországba, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. Jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik - tette hozzá.

Az új protokoll alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a nem uniós állampolgárok - néhány kivétellel - nem utazhatnak be Horvátországba.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1830 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 128 442-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 74 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1786-ra emelkedett. Kórházban 2358 beteget ápolnak, közülük 255-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szombaton 425-tel 75 814-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 51 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1435-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1298-an vannak kórházban, közülük 202-öt ápolnak intenzív osztályon.

Szerbia az orosz vakcinát teszteli

Húsz adag orosz, Szputnyik-V koronavírus-vakcinát kap Szerbia még a héten Moszkvától laboratóriumi tesztelésre - közölte a szerb kormányfő a szerbiai közszolgálati televízió kedd reggeli híradójának beszámolója szerint.

Ana Brnabic hozzátette: az ország vezetése azon dolgozik, hogy az állampolgárok mihamarabb hozzáférjenek a koronavírus elleni oltóanyaghoz, ugyanakkor ne csak egyféle vakcina álljon rendelkezésükre, hanem tudjanak választani.

A regisztrált fertőzöttek száma keddre Szerbiában 6224-gyel 175 438-ra, Koszovóban 539-cel 39 596-ra, Észak-Macedóniában 336-tal 61 879-re, Montenegróban 384-gyel 35 265-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 527-tel 87 901-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 55-tel 1604-re, Koszovóban 11-gyel 1016-ra, Észak-Macedóniában 32-vel 1763-ra, Montenegróban 12-vel 499-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 61-gyel 2681-re nőtt.

Életbe léptek a megszigorított korlátozások Németországban
Életbe léptek kedden Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt megszigorított korlátozások.

A legfőbb új szabály, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Megszigorították egyebek között a maszkviselési előírásokat, így már a munkahelyeken is kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése, és valamennyi közterületen, ahol hosszabb ideig sok ember van együtt.

A járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok általában változtatás nélkül vezették be a szövetségi kormánnyal november végén kidolgozott szabályokat. A néhány kivétel közé tartozik például Mecklenburg-Elő-Pomeránia, ahol a fertőzöttek csekély arányára hivatkozva továbbra is engedélyezik az időtöltést tízfős csoportokban.

Németországban november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - túlmutató korlátozásokat, hogy a fertőzésveszéllyel járó egymás közti érintkezések számának csökkentésével visszaszorítsák a robbanásszerűen terjedő új típusú koronavírust (SARS-CoV-2).

Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

A novemberben bevezetett korlátozások és a december 1-jével életbe lépett szigorítások legalább december 20-ig maradnak érvényben.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 13 604 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 13 554-hez képest, és azt jelzi, hogy még csak tetőzik, és nem kezdett levonulni a járvány.

Az új esetekkel együtt 1 067 473 fertőződést regisztráltak Németországban.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 388-cal nőtt, 16 636-ra.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt héttel csökkent, 3919-re. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2354 beteg - szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 611 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5460 ágy szabad.

 

Oroszországban meghaladta a 40 ezret járvány áldozatainak száma
Oroszországban kedden a Covid-19-járvány kezdete óta legamagasabb napi halálozási adatot, 569 áldozatot jelentették, az emberveszteség ezzel elérte a 40 464 főt.

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 402-vel 2 322 056-ra emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 21,6 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 478 125. A felépültek száma 24 763-mal 1 803 056-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 76,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 333 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 510 316 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csehországban folytatódott a napi fertőzések számának csökkenése
Csehországban hétfőn is folytatódott a napi koronavírus-fertőzések számának csökkenése.

Az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel közzétett kimutatás szerint hétfőn 3572 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami mintegy 800-zal kevesebb mint egy hete. Október elejétől ez a legalacsonyabb munkanapi esetszám.

Lassult az elhalálozások számának növekedése, és egyre kevesebb személy szorul kórházi kezelésre. A keddi statisztika szerint eddig 8295 beteg halt meg a koronavírus szövődményeiben. Az elhalálozások száma vasárnap és hétfőn is száz alatt volt, de ezek a számok a későbbi pontosítás alapján végül is rendszeresen magasabbak lesznek. A kórházakban 4500 személy van, ami a fele a november eleji állapotnak. A súlyosnak minősített esetek száma (656 szintén csökken.

A kockázati index a százpontos hivatalos táblázaton már több mint egy hete 57-en van, ami a harmadik biztonsági sávnak felel meg. Ennek megfelelően a jelenleg érvényes negyedik, tehát súlyosabb sávnak megfelelő óvintézkedések egy részét csütörtöktől enyhítik. A prágai sajó ezt úgy értékeli, hogy az ország nagymértékben visszatér a normális élethez.

Csehországban október-november fordulóján tetőzött a járvány, amikor a napi esetek száma munkanapokon meghaladta a 15 ezret is. November elején a napi tesztek száma több mint 40 ezer volt, s 38 százalékuk hozott pozitív eredményt. Jelenleg a tesztek száma jóval alacsonyabb, és a pozitív eredményt kimutató szűrések aránya 20,5 százalékra esett vissza, amit a higiénikusok jó fejleménynek tartanak.

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására az év végéig.

Ismét nőtt a halálos áldozatok száma Olaszországban
Ismét nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Olaszországban hétfőn, miközben a fertőzöttek száma enyhén csökkent.

Az olasz egészségügyi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában 672-en hunytak el a fertőzés következtében. Egy nappal korábban 541 halálesetet regisztráltak.

A fertőzöttek napi száma ugyanakkor valamelyest csökkent a vasárnap azonosított 20 648 esethez képest, ugyanis hétfőn 16 377 új fertőzöttet jelentettek.

Az utóbbi egy napban 130 524 koronavírus-tesztet hajtottak végre, ezek 12,5 százaléka pozitív eredményt mutatott.

A karanténban lévő olaszok száma 24 óra alatt 759 139-ről 751 540-re apadt. Viszont a kórházakban koronavírussal kezelt páciensek száma ugyanezen időszakban 32 879-ről 33 187-re emelkedett. Az intenzívosztályokon ápolt betegek száma jelenleg 3744.

Olaszországban a járvány február 20-i kitörése óta több mint 1,6 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 55 576-an hunytak el a kórban.

Az olasz vezetés egyes régiókban valamelyest enyhített a járványügyi intézkedéseken, miután ezek a korlátozások sikerrel jártak. Lombardia, Piemont és Calabria tartományban enyhítettek a november elején bevezetett szigorú korlátozásokon: kiemelten veszélyes, vörös zónából közepesen veszélyes, narancssárga színű besorolásba léptek át.

Az eddig bezárt üzletek megnyitottak, a vendéglátást továbbra is zárva tartják. a kormány kedden készül ismertetni járványügyi stratégiáját a karácsonyi ünnepekre. Ez a többi között országos síelési tilalmat is magában foglalna.

Az idősotthonok lakói és dolgozói juthatnak először az oltáshoz Franciaországban
A francia egészségügyi hatóságok ajánlása szerint az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg elsőként a koronavírus-elleni oltást.

"Kit kell elsőként megvédeni? A legveszélyeztetettebbeket és azokat, akik velük foglalkoznak" - hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, az egészségügyi főhatóság (HAS) vezetője.

Az illetékes szervezet öt szakaszban javasolja a veszélyeztetettség szerint a lakosság beoltását.

Tekintettel arra, hogy a december végén, január elején kezdődő oltási kampány első fázisában még csak korlátozott mennyiségű adag áll majd rendelkezésre, a testület ajánlása szerint a mintegy 750 ezer, idősotthonban élő franciának és az ott dolgozó 100 ezer embernek kell elsőként megkapnia a vakcinát, mert ők azok, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt a legvalószínűbb, hogy kifejlődik a betegség súlyosabb formája.

A Covid-19 fertőzésben elhunyt 52 ezer francia közül 16 ezren idősotthonok lakói voltak. A látogatások szigorításával ez a közösség fizette a járvány legnagyobb árát - hangsúlyozta jelentésében a hatóság.

A második fázisban az idősebb korosztályt kell beoltani az ajánlás szerint, először a 75 év felettieket, majd a 65 és 74 év közötti generáció tagjait, valamint az egészségügyi dolgozók közül a leginkább veszélyeztetetteket.

Ezt követően következnek az 50 évnél idősebbek, valamint minden egészségügyi dolgozó, a negyedik lépcsőben pedig a járványnak kitett foglalkozásokban dolgozókat (zárt helyen vagy idegenekkel rendszeresen kapcsolatba kerülőket), a veszélyeztetett és a bizonytalan életkörülmények között élőket (pszichiátriai betegeket, hajléktalanokat, elítélteket) oltanák be a szakemberek, végül a lakosság fennmaradó részét.

A kormány ígéretei szerint még ezen a héten bejelenti az oltási kampány menetrendjét, és azt, hogy abban milyen szerepet szán a háziorvosoknak és az önkormányzatoknak.

"Lesznek emberek, akiket majd meg kell győzni" - ismerte el Jean Castex miniszterelnök, aki szerint két probléma merülhet fel a vakcinával kapcsolatban. Az egyik az, hogy az emberek olyan kígyózó sorokban várakoznak majd a beoltásra, mint ahogy az néhány hónapja a tömeges szűrések kezdetén történt a tesztelésre várva, illetve az, hogy a lakosság egy része egyáltalán nem akarja magát beoltatni.

Miután a kormány előzetesen leszögezte, hogy nem teszi kötelezővé a koronavírus-elleni oltást, a hatóságok feladata lesz a franciák többségét meggyőzni, miután az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent reprezentatív felmérése szerint jelenleg a franciák 41 százalékának áll szándékában beoltatni magát.

Arnaud Fontanet járványszakértő, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja szerint a normál működésbe csak 2021 őszén térhet vissza az ország, akkorra lesz szerinte ugyanis a lakosság 80-90 százaléka védett a vírussal szemben.

A járványügyi mutatók már harmadik hete csökkennek, a korlátozások teljes feloldásához azonban a kormány szerint ötezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának.

Az elmúlt héten átlagosan még napi 11 ezer új esetet tártak fel a hatóságok, hétfőn viszont már csak 4005-öt, amire augusztus óta nem volt példa. Kórházban 28 258 fertőzöttet ápolnak, számuk 55-tel csökkent az elmúlt 24 órában. Intenzív osztályon 3451-en vannak, öttel kevesebben, mint vasárnap. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 406-tal 52 731-re emelkedett.

Törökország kiterjeszti a kijárási korlátozás időtartamát

Törökországban a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében az érvényben lévő részleges hétvégi kijárási korlátozás időtartamát az egész hétvégére kiterjesztik, illetve a hétköznap éjszakákon is bevezetik a gyakorlatot - jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök hétfőn Ankarában. Az intézkedés értelmében az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig, továbbá péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig nem tartózkodhatnak közterületen.

A török államfő közölte: a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok, akik az utóbbi két hétben naponta már csak három-három órára mozdulhattak ki otthonukból, nem használhatják majd a tömegközlekedési eszközöket.

Erdogan beszédében egyúttal arra kérte országa lakosságát, hogy ne fogadjanak vendéget, amíg a fenyegetés el nem múlik. Elmondta azt is, hogy a temetéseket és az esküvőket legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, valamint a hatóságok nem fogják engedni a Törökországban hagyományos, csoportos részvétnyilvánítási látogatásokat sem. A török elnök felszólalásában arra is kitért, hogy a mozikat követően a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztik működésüket.

Az új szabályok kedd estétől fognak életbe lépni.

Erdogan a sajtótájékoztatón egyúttal emlékeztetett: Törökország 50 millió dózis védőoltás beszerzéséről írt alá megállapodást a kínai Sinovac BioTech céggel. Jelezte azt is, hogy országa állampolgárai ingyen jutnak majd hozzá a készítményhez. Az előttünk álló hónaptól az egészségügyi dolgozókon elkezdik alkalmazni a CoronaVac nevű oltóanyagot - fűzte hozzá.

Eközben a hétfő este nyilvánosságra hozott török járványadatok szerint immár hetedik napja döntött rekordot a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, de sosem látott mértékben nőtt az igazolt fertőzöttek napi száma is. Hétfőn 188-an vesztették életüket a fertőzés következtében. A halálos áldozatok száma ezzel 13 746-ra emelkedett. A szombati adat 182, a vasárnapi 185 volt.

Az elmúlt 24 órában 31 219 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 1938-cal nőtt, és ezzel második alkalommal jár 30 ezer felett. A súlyos betegként nyilvántartottak száma hétfőn is tovább emelkedett, 5011-ről 5190-re. A gyógyultak száma 4485-tel 404 727-re nőtt. A 83 milliós országban idáig csaknem 18,6 millió vírustesztet végeztek el.