• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska: csináljunk információs forradalmat!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Tőlünk tanulhatnak az uniós tagállamok, de van, amiért nekünk kell hozzájuk fordulnunk.

Legyen az egészségügyben közös e-mail- és honlaprendszer, közös rendelési idő felület, amelyet minden beteg el tud érni egyetlen felületen, javasolta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az IME Egészségügyi Infokommunikációs Konferenciáján. Nem állt meg itt, mondván, kezdjük el az Unióban az egészségügyi információs forradalmat, amihez hazánknak minden adat rendelkezésére áll.

Víziójában már egyenesen arról beszélt, hogy hazánk akár e-health nagyhatalommá válhat, már így is irigylik a kapacitásszervező modellünket, a Katéter Mónikát (Kapacitás Térkép Tervező és Monitoring Kutató Alkalmazás). Természetesen nem vagyunk tökéletesek, hiszen van, amit mi tanulunk a „nagyobbaktól", például az elektronikus vényfelírási rendszert – ez ügyben a spanyolokhoz, észtekhez és a svédekhez fordultunk tapasztalatszerzés céljából.

Kulcsszerepe van a hatékonyságot javító infokommunikációs technikáknak az egészségügyi rendszerben, ezt sikerült az uniós elnökségben megfelelően artikulálni. Hazánk a hr-krízis kezelésében az adatgyűjtés és elemzés területén vezető szerepet vállalt, s szintén meghatározó a szerepünk a Strukturális Alapok hatékonyabb felhasználását vizsgáló munkacsoportban, valamint az e-health stratégiai kérdések körében is számítanak kreativitásunkra, hálózatkutatási megoldásainkra. Igaz, ismerte el az államtitkár, hogy mindebből kevés csapódott le a hazai egészségügy mindennapjaiban.

Szócska elmondta, hogy az egészségügyi államtitkárság keretében programirodát hoznak létre, s külön e-health kabinet segíti majd a munkáját.

Reneszánsz elé néz az e-health, az Unió vezetői elkötelezettek, fejlesztéseket, innovációt, okos technológiákat akarnak látni még akkor is, ha csupán hobbiszinten érdeklődnek az e-health iránt.
Jó vállalkozásnak minősítette az iKórlapot, olyan részeredménynek, amiből egyre több van, amelyre lehet építkezni. Már vizsgálják, milyen adatbázisokat tudnak felhasználni, mielőbb közkinccsé tenni és döntésekhez felhasználni. Az államosítás hozadéka, hogy a kórházi ellátás adatai egyetlen kézbe összpontosulnak, lehetővé téve egy széles felhasználású egységes adatbázis létrejöttét.