• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szűrőprogram indul a legkisebbeknek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Minden hétévesnél fiatalabb gyermek bekerül a projektbe a mihamarabbi fejlesztés érdekében.

A rászoruló gyermekek egyharmada nem kap állapotának megfelelő ellátást/fejlesztést, amely többek között arra vezethető vissza, hogy heterogének az ellátási eljárások, ráadásul együttműködési és kompetencia zavarok mutatkoznak e területen, amelyet finanszírozási problémák is sújtanak. Az egy orvosra jutó gyereklétszám Észak-Magyarországon a legmagasabb, ugyanakkor a leghátrányosabb területeken vannak legnagyobb arányban vegyes praxisú háziorvosok, s a halmozottan hátrányos kistérségek ötven százalékában pedig tartósan betöltetlenek a védőnői státuszok.

Éppen ezért a Társadalmi Megújulás Operatív Program részeként az Európai Unió által támogatott „Koragyermekkori (0-7 év) program" keretében olyan komplex szűrőprogramot dolgoznak ki, amely – a szülői tapasztalatokra építve – mintegy hatszázezer gyermek komplex szűrését teszi lehetővé.

A 2,5 milliárd forintból két és fél év alatt (2012 októbere és 2015 márciusa között) megvalósuló projektről, valamint a szűrések fontosságáról Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és prof. dr. Fogarasi András, a program szakmai vezetője – aki egyben gyermekideggyógyász és gyógypedagógus – beszélt egy mai sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a koragyermekkori alapellátás fejlesztése kiemelt egészségügyi projekt az elkövetkező két évben. Legfontosabb feladat, hogy a gyermekek fejlődését akadályozó rizikótényezőket azonosítsák, ezért úgynevezett rizikó kérdőívet készítenek, amelyhez egy másik, a szülői megfigyelésen alapuló kérdőívet kapcsolnak. A két kérdőív együttesen képezi alapját egy új, hazai fejlesztésű szűrőeljárásnak.

Fogarasi professzor (aki egyébként hat gyermek édesapja) elmondta, a szülői megfigyelésen alapuló kérdőív Magyarországon, de világviszonylatban is egyedülálló, ugyanis arra nincs példa, hogy az összes csecsemő, kisgyermek fejlődését követni próbálták volna bárhol is. A kérdőív segítségével a szülők tapasztalatai is bekerülnek a rendszerbe, annak érdekében, hogy időben felfedezhetőek legyenek azok a problémák, amelyeket korai kezeléssel minél eredményesebb lehet korrigálni.

Jelenleg ugyanis nem elég hatékony a fejlődési problémák korai életkorban történő felismerése, emiatt az érintett gyermekek túl későn kerülnek szakemberhez, pedig az első három évben – azon belül is a csecsemőkorban – megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen későbbi időszakban, mutatott rá a projektvezető professzor. Mint hozzátette: a kérdőív 0 és 7 éves kor között vizsgálja a gyermekek fejlődését, méghozzá 15 életszakaszban – ezekből a legtöbb a korai időszakra esik.

A komplex szűrőrendszertől azt várják, hogy időben és megbízhatóan jelezze majd a veszélyeztetett kisgyermekek körét. A kiszűrt gyermekek további ellátására jelenleg nem létezik egységesen követendő irányelv, ezért a koragyermekkori program során javaslat készül az úgynevezett „gyerekút" kialakítására. Ennek kidolgozása segítheti a korai beavatkozásra szoruló gyermek és családja mielőbbi ellátását, továbbá a szakember és a szülő számára is egyértelmű utakat, leírásokat ad az intézményrendszerben való eligazodáshoz.

A programban többek között egységes informatikai infrastruktúra épül majd ki, amely javítja a védőnők és a gyermekorvosok közötti kommunikációt, informatikai eszközökhöz, tabletekhez juttatják a védőnőket.

Mivel a tapasztalatok szerint a szülők koragyermekkori fejlődéssel, illetve gyermekneveléssel kapcsolatos ismeretei hiányosak, a projekt szülői tájékoztató anyagokkal és hírlevelekkel szeretné erősíteni a megfelelő szülői kompetencia és felelősségérzet kialakulását.

A projektet irányító konzorcium vezetője a GYEMSZI, partnere pedig az ÁNTSZ.