• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Támogatta Káslert a népjóléti bizottság

Egészségpolitika 2018.05.14 Forrás: Weborvos Szerző:
Támogatta Káslert a népjóléti bizottság

Többségi igennel javasolták Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterré való kinevezését.

Egyetlen napirendi pontként dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása szerepelt a népjóléti bizottság mai ülésén. A meghallgatás során először Kásler professzor vázolta elképzeléseit, majd a képviselők kérdéseire válaszolt.

Az alapvető értékekből kívánta levezetni mondanivalóját, jelezte beszéde elején. Lényeges értékként sorolta fel többek között a demográfiai trend megfordítását, a munkaalapú társadalom építését, a teljes foglalkoztatottság megvalósítását, az egyén és a család biztonságát, a test és lélek harmóniáját, a korszerű ismereteket és a nemzeti identitás erősítését. Hosszabban beszélt a családpolitikáról is, a támogatásokról. Szintén alapvető értékként jelölte meg az egészségügyet, mondván, hozzájárul az értékek megőrzéséhez.

Kiemelt célként beszélt a népegészségügy, a népegészségügyi szűrések fejlesztéséről, az egészségben eltöltött évek számának növeléséről. Olyan rendszert vizionált, amely pontos struktúrába szerveződik, a tevékenységeket, felelősöket meghatározza, s képes a változó viszonyokhoz alkalmazkodni. Mindezekhez törvényi háttérre, illetve az országos intézetek megerősítésére van szükség: ez utóbbiak hálózatban működve tudnák a szakpolitikát is segíteni.

Az egészségügy kiemelt területei közé sorolta az alapellátás viszonyrendszerének átalakítását, a sürgősségi ellátás és a mentés átszervezését, valamint a gyermekgyógyászatot. Beszélt arról is, hogy csökkent az egészségügyi dolgozók elvándorlásának dinamikája, ma korszerűbb, így vonzóbb körülmények között gyógyíthatnak az orvosok, nővérek, akik jelentős bérfejlesztésben részesültek eddig. Növekedett az egészségügy finanszírozása, a háziorvosok 74 százalékkal magasabb finanszírozást kapnak, csökkentek a várólisták, a mentőszolgálatnak 38 milliárd forintos forrás jutott járművek, műszerek beszerzésére. Ha pedig megvalósul az Egészséges Budapest Program, akkor soha nem látott mértékű, 1200 milliárd forintos fejlesztés történik az egészségügyben: a vidék már túl van az 500 milliárdos, a főváros pedig még előtte áll a 700 milliárdos fejlesztésnek.

Szinte minden képviselő intézett kérdést a miniszterjelölthöz, aki válaszában először is leszögezte: akárhonnan is kapta a kérdéseket, mind tökéletes összhangban van a számára fontos alapértékekkel. A jelölt reflexióiból kiderült, nincs napirenden kórházbezárásra vonatkozó elképzelés, pontosította a rákbetegedések számának alakulásával kapcsolatos ellenzéki adatokat: évente 80 ezer új megbetegedést jegyeznek, s ha ebből levonják a nemzetközi gyakorlat szerint a bőrdaganatokat, akkor 50-60 ezerre tehető a szám, s az összes rákhalálozás 33 ezer. Az utolsó hét-nyolc évben 10 ezerrel nőtt a rákos megbetegedések száma, s ezzel párhuzamosan 1100-1200-zal csökkent a halálozás. Beszélt arról is, hogy a magyar, centralizált onkológiai struktúra szinte páratlan Európában, hozzánk jönnek tanulni a szervezést.

Fontosnak tartotta az orvos-beteg bizalmi kapcsolat rendezését; az egészségügyben dolgozók szakmai becsületének, tisztességének visszaállítását, mert véleménye szerint ez okozza a legtöbb problémát, s mindez nem csupán anyagi kérdés – példaként említette a lakhatási és egyéb gondok megoldását.

Minden együtt van a vastagbélszűrési program indításához, néhány adminisztratív kérdés vár megoldásra, így egy-két héten, de legkésőbb egy-két hónapon belül kezdhetnek. Ennek kapcsán jelezte, fontos, hogy egy-egy népegészségügyi szűrés fájdalommentes és magas találati biztonságú legyen.

Végezetül elmondta: az EMMI sokféle tevékenységet fog össze, de csak egy célpontja van: az ember. Ő maga pedig miniszterként a szó eredeti jelentése szerint szolgálni szeretne.

A népjóléti bizottság többségi igennel (9 igen, 0 tartózkodás, 6 ellenszavazat) támogatta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszteri kinevezését. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink