• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Teljes körű látásvizsgálaton vesznek részt a javítós fiatalok

Egészségpolitika 2024.04.09 Forrás: MTI
Teljes körű látásvizsgálaton vesznek részt a javítós fiatalok

A debreceni javítóintézetben 106 fiatal látásvizsgálatát végzik el a szakemberek, s akinek kell, szemüveget is készítenek

A Láss, hogy ők is láthassanak! program keretében most első alkalommal teljes körű látásvizsgálaton vesznek részt a debreceni javítóintézetben büntetésüket töltő fiatalok, akik szükség esetén ajándék szemüveget kapnak - jelentették be a vizsgálatok sajtónyilvános kezdetekor, kedden a helyszínen.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára jelezte: a hasonló intézményekben nevelkedő fiatalok, beleértve a gyermekotthonok lakóit is, nagy többsége, csaknem háromnegyede korábban még soha nem vett részt látásvizsgálaton.

A Láss, hogy ők is láthassanak! programot a Miniszterelnökség és a Belügyminisztériumhoz tartozó gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság karolta fel, előbbi a civil alapítványán keresztül biztosítja a vizsgálatok ingyenességét - mondta.

Szalai-Bobrovniczky Vince arról is beszélt, hogy az ország nem tudna megfelelően működni a civil szervezetek hálója nélkül, a kormány ezért is támogatja mintegy 600 milliárd forinttal ezeket a szervezeteket.

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárságának is megnőttek az utóbbi években a pályáztatási lehetőségei, ezért is tudnak nyitni például a látásvizsgálatok terén - jegyezte meg, hozzátéve, hogy 2018-ban, amikor átvették ezt a területet, mintegy ötmilliárd forint volt a miniszterelnökségi civil alapban, az idén már több mint 14 milliárd.

A Nemzeti Együttműködési Alapba a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka került, amelyről más civil szervezet részére nem rendelkeznek az emberek, s ez a forrás évről-évre 1,5 milliárd forinttal, legutóbb már több mint 3 milliárddal nőtt - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy jövőre várhatóan csökken ez az összeg, mert egyre többen rendelkeznek a jövedelemdójuk egy százalékáról, amit egyébként örvendetesnek ítélt.

Leányfalvi Tamás, a Fontos a látásom Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, a 2021-ben indult program széleskörű társadalmi összefogással, a kormányzat, a civil szervezetek és a látszerész szakma együttműködésével valósulhatott meg.

Legfontosabb céljuknak azt nevezte, hogy "az állami gondozás alatt álló fiataloknak biztosítsák az éleslátás örömét". A debreceni javítóintézetben 106 fiatal látásvizsgálatát végzik el a szakemberek, s akinek kell, szemüveget is készítenek - fűzte hozzá.

Legolvasottabb cikkeink