• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tervezik a kórházi szakdolgozók bérrendezését

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kormány semmilyen, az ápolókat hátrányosan érintő lépést nem tervez.

Jövőre az alapellátásban dolgozó nővérek bérére biztosan, de a közeljövőben a kórházakban tevékenykedő szakdolgozók bérrendezésére is valószínűleg lesz pluszforrás. Minderről Zombor Gábor beszélt szerdán, a Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepélyes díjátadáson. Az egészségügyért felelős államtitkár közölte azt is, biztosította a Magyar Ápolási Egyesület elnökét arról, hogy „a kormánynak nincs semmilyen olyan terve, amely hátrányosan érintené a szakdolgozókat".

Az államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az ápolók, az egészségügyi szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése. Emlékeztetett arra, hogy az ország gazdasági nehézségei ellenére 2010. óta többlépcsős bérrendezést hajtott végre a kormány, és ezt a folyamatot folytatni kívánják. Az alapellátásban alkalmazott szakdolgozók bérrendezésére 2016-től kerülhet sor, de tervezik a kórházban tevékenykedők mozgóbéreinek alapbéresítését is, ami növelné a pótlékok nagyságát, így a jövedelmeket is.

Újságírói kérdésre az államtitkár később elmondta: a bérrendezésről szóló terveket, az ellátórendszer struktúraváltásával kapcsolatos koncepcióval együtt március végén teszik le a kormány asztalára. Ezután születhet döntés a bérrendezés részleteiről. Egy másik kérdésre válaszolva Zombor Gábor 8 milliárd forintra becsülte azt a forrást, amire ehhez a lépéshez szükséges lenne. 

A struktúraváltással kapcsolatban többen kérdezték az államtitkártól, hogy elképzelhető-e a halasztás, ugyanis kedden egy sajtótájékoztatón áprilisi kezdés helyett november került szóba. Az államtitkár közölte: nincs változás az eddig bejelentett menetrendben.

Zombor Gábor beszélt arról is, hogy az ápolók megbecsülésének fontos része a megfelelő körülmények megteremtése is. Ezt segíthetik az országban jelenleg is zajló, körülbelül 500 milliárd forintra tehető beruházások. Megemlítette azonban azt is, hogy nagy beruházásoknak van egy hátulütője is: nagy különbségek jönnek létre ott, ahol nem történik fejlesztés.

A rendezvény után az államtitkár többen arról kérdezték, mint szól ahhoz a sajtóban megjelent levélhez, amelyet állítólag az EMMI-ben köröznek, és amelyben többek között olyan szavak mellőzését javasolják, mint az „ápoló", a „gondozó", vagy a „stadion". Zombor Gábor, mint az EMMI egyik államtitkára, állítása szerint nem kapott ilyen levelet. A Weborvos kérdésére az államtitkár elmondta, hogy a keddi orosz-magyar elnöki találkozón aláírt egészségügyi megállapodás a két ország közötti korábbi alapszerződés megújítása. A korszerűsített egyezmény többek között rendezi a két ország egészségbiztosítónak egymás közötti elszámolását.

Az ünnepségen Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár Batthyány-Strattman László-díjat, Pro Sanitate-Díjakat, Miniszteri Elismerő Okleveleket, Csoportos Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át.

Batthyány- Strattmann László - Díjban részesült: Szabó- Bakos Zoltánné, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója

Pro Sanitate- Díjat vehetett át: Kass Istvánné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet osztályvezető ápolója; Nagy Ferencné, a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető ápolója; Koszta Julianna, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főnővére; Lukács Károlyné, a Mátrai Gyógyintézet ápolási igazgatója; Dr. Oszlánczi Gáborné, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház vezető főnővére; Schaffer Zsuzsanna, a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon igazgatója; Simon Béláné, a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főnővér helyettese és Simkó Katalin, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Ápolástan Tanszék főiskolai adjunktusa.

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott: Bai Erzsébet, Tolna Megyei Balassa János Kórház szülésznője; Csikány Lászlóné,a Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet, Neurológia Osztály ápolója; Csizmadia Csilla, az Orosházai Kórház, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály szülésznője; Farkasné Velényi Mónika, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet ápolója; Fodorné Barát Ágnes, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Immunológiai és krónikus sebkezelő részlegének osztályvezető ápolónője; Gáborné Farkas Tímea, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Ápolási Igazgatóság ápolási főmunkatársa; Hajzer Gizella, a Gróf Tisza István Kórház ápolója; Janda Gyuláné, a Kanizsai Dorottya Kórház, Belgyógyászati osztály Kardiológiai részlegének mb. osztályvezető ápolója; Kamasz Éva, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Rehabilitációs Osztályának általános ápolója és asszisztense; Károlyi Kálmánné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Északi Pólus higiénikus főnővére; a Központi Sterilizáló vezetője; Mitró Jánosné, a Miskolci Semmelweis Kórház, Infektológiai Osztály osztályos főnővére; Szokol Zoltán, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet ápolója; Szolyákné Skoda Marianna, a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház, Körmendi Telephely, Központi Műtő műtéti szakasszisztense; Tolnai Gáborné, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, II. Belgyógyászat, Angiológia főnővére; Vadné Molnár Andrea, a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet, Csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető ápolója.

Csoportos Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült: a Bács- Kiskun Megyei Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály munkacsoportja: Pap- Szekeres Anita ápolási igazgató; Miklós Márta vezető szülésznő; Szabóné Gehér Éva főnővér helyettes; Balatonné Mészáros Margit szülésznő; Fodor Györgyi szülésznő, Nagy Anikó szülésznő, Tóth Istvánné szülésznő, Válik Sándorné szülésznő, valamint a Soproni Szociális Intézmény Idősek Otthona Ápolói- Gondozói Munkacsoportja: Sipőcz Katalin intézetvezető; Bodáné Gyürü Vanda Mária intézetvezető főnővér, Németh Árpádné intézetvezető főnővér; Bujdosó Hajnalka részlegvezető ápoló; Fábián Henrietta részlegvezető ápoló; Jákli Ibolya részlegvezető ápoló; Maulis Viola Anna részlegvezető ápoló; Merényi Szilvia részlegvezető ápoló

A Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna- Díját: Babonits Tamásné; Kónya Anikó; és Rauh Edit vehette át.