• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tizenhét hatóanyag vár befogadásra

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A tételes elszámolási technika nagyobb hozzáférést biztosított egyes gyógyszerek esetében.

Az ellátás biztonsága és finanszírozása szempontjából is beváltotta a hozzáfűzött reményeket a tételes finanszírozási technika 2012-es bővítése – tájékoztatta lapunkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a tételes elszámolású gyógyszerek és eljárások kapcsán.

Három, eltérő gyógyszerkészítmény esetében – szemészeti, onkológiai és stroke elleni életmentő terápia – mutatták be, milyen érzékelhető pozitív változás következett be a finanszírozási technika módosításával. A gyógyszerek tavaly március 1-jétől a fekvőbeteg-ellátásban alkalmazott HBCS finanszírozásból kerültek át a tételes elszámolású gyógyszerek körébe. Az éves HBCS finanszírozási adatok és a 2012. évi tételes elszámolásban elért eredmények összevetéséből kiderül, hogy az egy esetre jutó költségvetési kiáramlás húsz százalékkal csökkent. Ugyanakkor az OEP által finanszírozott esetszám 2012-ben a szemészeti készítmény esetében a háromszorosára, az onkológiai szer, valamint az életmentő stroke és embólia elleni készítmény esetében több mint másfélszeresére nőtt. Azaz alacsonyabb költségek mellett sikerült szélesebb körben elérhetővé tenni a gyógyszereket. Mindezzel együtt az ellátás területi megoszlása homogénebbé vált, miközben javult a betegellátás biztonsága, jelezte az OEP.

Jelenleg 17 tételes elszámolás körébe szánt hatóanyag befogadási eljárása van folyamatban, amelyből 12 kérelem elbírálása már az Emberi Erőforrások Minisztériumában folytatódik. Tehát látható, hogy a speciális finanszírozási kör folyamatosan bővül. A későbbiekben más termékek, orvostechnikai eszközök esetében is lehetséges a finanszírozási forma bevezetése. A hatályos jogszabály alapján az OEP-nek elsősorban döntéselőkészítő és javaslattételi jogköre van abban a kérdésben, hogy mely eszközökkel, eljárásokkal, gyógyszerekkel bővüljön a speciális finanszírozási ellátások köre, és minden esetben a jogalkotó dönthet.

A rendelkezésre álló pénzügyi forrás betartását az intézményi keretek meghatározása, és azok folyamatos ellenőrzése hivatott szolgálni. A mindennapi igények módosulását az intézményi keretek rugalmas változtatásával igyekeznek kezelni az OEP-nél, és minden alkalommal az érintett szakmai tagozat véleménye és jóváhagyása alapján közlik az intézményekkel.

Mint arról már a Weborvos korábban beszámolt, 2013-ban 67,5 milliárd forintot terveztek a nagy értékű gyógyszerek és nagy értékű eszközök ún. tételes finanszírozására. Az OEP a készítményeket közbeszerzési eljárás keretében szerzi be, így természetben biztosítja a kórházak számára a hatóanyagokat.

A tételesen finanszírozott 29 hatóanyag vonatkozásában a kiadott keretek döntő többségében elégségesek, egyes intézmények vonatkozásában mutatkozhat túllépés. Ezt a jogszabály alapján elkülönített országos tartalék terhére teljesítik, illetve a tartalék felhasználása során az intézményi kereteket újra allokálják lehetőleg maximálisan figyelembe véve a Szakmai Kollégium illetékes tagozatainak véleményét.

2013. január 1-jétől három új eszköz (pl.: a beültethető szívmonitor, a sűrűfonatú öntáguló intracranialis stent), valamint két új eljárás (pl.: a transzkatéteres szívbillentyű behelyezése, albuminkezelésen alapuló szupportív májpótló kezelés), 2013. február 1-én újabb öt gyógyszerhatóanyag, majd 2013. május elsejétől a felszínpótló csípőprotézis került tételes finanszírozás alá. Ezek vonatkozásában a 2014-es költségvetési évre a finanszírozás időarányos szintre hozását javasolta az OEP.