• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem fogadják el a biztosítási kártyát a spanyolok

Hírek Forrás: eski.hu

Akik az Ibériai félszigetre készülnek, nem árt, ha tájékozódnak.

A spanyol állami kórházak nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát - olvasható az ESKI honlapján.

Az Európai Bizottság tájékoztatást kért az illetékes spanyol hatóságoktól, mivel számos panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy a spanyol állami kórházak nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az Európai Bizottság információkérése formális figyelmeztetésnek minősül, ami az EU jogsértési eljárásának első lépése.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card, EHIC) tulajdonosa számára jogot biztosít arra, hogy sürgősségi egészségügyi ellátásban részesüljön bármely EU-tagállamban, valamint Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon való ideiglenes tartózkodása során. Ez a jog minden olyan személyt megillett, aki a felsorolt országok valamelyikében jogosult az állami egészségügyi ellátás igénybevételére. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya tulajdonosa jogosult arra, hogy a fogadó államban a szükséges egészségügyi ellátást azonos feltételekkel és azonos költséggel vehesse igénybe, mint a fogadó állam polgárai.

Amennyiben az uniós polgárnak egészségügyi ellátásra van szüksége egy másik tagállamban, de nem rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, Átmeneti Helyettesítő Tanúsítványt (Provisional Replacement Certificate, PRC) igényelhet a származási ország releváns egészségügyi hatóságától, melyet az adott hatóság emailben vagy faxon eljuttat számára. A cél, hogy a betegnek ne kelljen megszakítania az utazást, amennyiben valamilyen egészségügyi problémája adódik.

Az Európai Bizottság május 30-án tájékoztatást kért Spanyolországtól azokkal a panaszokkal kapcsolatban, melyek szerint a spanyol állami kórházak nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A Bizottság kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Spanyolország feltehetőleg nem teljesíti azon uniós jog alá tartozó kötelezettségét, miszerint a más tagállamból érkező, ideiglenesen az országban tartózkodó EU-polgárok számára ugyanolyan feltételekkel kellene ellátást biztosítania az állami egészségügyi rendszer keretén belül, mint saját állampolgárai számára.

Az állami egészségügyi ellátás általában véve ingyenes Spanyolországban, és az Európai Egészségbiztosítási Kártya feljogosítja arra a tulajdonosát, hogy ugyanolyan feltételekkel lássák el, mint a spanyol állampolgárokat. Ugyanakkor egyes esetekben az uniós polgárokat tévesen úgy informálták, hogy Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk nem érvényes, amennyiben utasbiztosítással rendelkeznek. Más esetekben a betegek azt hitték, hogy őket az Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk alapján kezelték, később azonban a biztosító társaság, ahol utasbiztosításukat kötötték, kiküldte a számlát a kezelésükről.

A szóban forgó spanyol kórházak tehát megtagadták azt a jogot az uniós polgároktól, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukkal ugyanolyan feltételekkel részesüljenek ellátásban, mint a spanyol állampolgárok, és csak magánkezelést vehettek igénybe. A magánkezelés magasabb költségét az utasbiztosítási társaságnak, illetve gyakran közvetlenül a betegnek számlázták ki.

Az utasbiztosítási társaságok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a legtöbb esetben az utasbiztosítás nem terjed ki a magán egészségügyi ellátásra.