• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több százezren nyugdíjbüntetésben

Egészségpolitika Forrás: penzcentrum.hu

Egyformán kezelné a kormány a meddőket azokkal, akik saját elhatározásukból nem vállalnak gyereket.

Az egygyermekeseket és a gyermekteleneket hátrányosan érintő új nyugdíjrendszer-koncepciót bocsátott társadalmi vitára a Nemzetgazdasági Minisztérium. A rendszer legnagyobb vesztese az a több tízezer meddő pár, amely akár éveken keresztül is küzd azért, hogy gyermeke szülessen, mégis egy kalap alá venné őket a kormány azokkal, akik saját elhatározásukból nem állítanak maguk mögé járulékfizetőt - írja a Pénzcentrum.

Népesedési Kerekasztal által javasolt átalakítás Botos József és Botos Katalin közgazdászok nyugdíjreform-elképzeléseire épül, amelynek alapvetése, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához minden jelenleg aktív korúnak legalább egy járulékfizetőt kellene maga mögé állítania.  A Nemzetgazdasági Minisztérium által felkarolt új nyugdíjrendszer figyelemmel lenne arra, hogy valaki állított-e a helyébe járulékfizető utódot. Az egygyermekesek pontszámait 26 százalékkal csökkentenék, a gyermektelenek pontszámaiból pedig 38 százalékot vonnának le. Ezzel szemben három gyermek esetén 15 százalékkal, négy gyermeknél pedig 24 százalékkal növelnék a pontszámot. A Népesedési Kerekasztal azt is kezdeményezi, hogy elsősorban azok a nők mehessenek korhatár előtt teljes öregségi nyugdíjba, akik több gyermeket szültek és neveltek fel, vagyis sok éven át fizettek járulékot, és még mások helyett is állítottak munkaerőt. (Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer)

Botosék szerint a pontrendszer csak látszatra sújtaná igazságtalanul azokat, akik önhibájukon kívül nem vállaltak gyermeket, ugyanis ebben az esetben is tény, hogy nem állítottak maguk mögé járulékfizetőt. Ha nem kell gyermekekre költeni, akkor a megtakarítási lehetőség számukra elvileg önkéntes formákban adott - fogalmaznak a közgazdászok. A Népesedési Kerekasztal a közzétett dokumentumban kvázi meg is bélyegzi a gyermekáldásért küzdő párokat azáltal, hogy modern "járványnak" titulálja a nehezített fogamzó képességet, meddőséget.

Magyarországon hozzávetőlegesen 150-200 ezer házaspár várja hónapról hónapra hiába a gyermekáldást, ami azt jelenti, hogy minden ötödik-hetedik fogamzásképes korban lévő pár meddő - számol Kaáli Géza New Yorkban élő professzor, a 20 évvel ezelőtt elindított magyarországi lombikbébi-program egyik úttörője. Meddőség esetén 50 százalékban a nőnél, 35 százalékban a férfinál keresendő a probléma forrása, 10 százalékban pedig mindkettőjüknél fennáll, 5 százalékban viszont teljesen ismeretlen a teherbe nem esés oka. (Meddőnek azt a párt nevezik, amelynél rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet ellenére egy éven belül nem következik be a fogantatás.)

Közülük mindössze 25-30 ezren kérnek segítséget a meddőségi központoktól. Ennek a legfőbb oka a pénz annak ellenére, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a lombikbébi kezeléseket minden egészségbiztosítással (TAJ kártyával) rendelkező pár számára öt alkalommal teljes mértékben finanszírozza, és a kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentős része 70 százalékos támogatással kapható. Az állami támogatás azonban kizárólag a lombikkezelésekre vonatkozik, addig viszont nagyon sok párnak hosszú és költséges utat kell megjárnia.
További részletek a teljes cikkben