• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Túl vannak az ezredik májtranszplantáción az SE-n

Egészségpolitika Frissítve 2019.09.15 Forrás: Weborvos - Sermmelweis Hírek
Túl vannak az ezredik májtranszplantáción az SE-n

Egy-egy májtranszplantációért 16 millió forintot fizet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Megtörtént az ezredik beteg májtranszplantációja a napokban a Semmelweis Egyetemen. A beavatkozás egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő, 61 éves nőbeteg életét mentette meg. A beteg jól van, már a sebészeti osztályon lábadozik, adta hírül a Semmelweis Egyetem, amelynek Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján érhető el csak ez a beavatkozás hazánkban. Lassan negyedszázada, hogy alkalmazzák itthon is a májtranszplantációt, és természetesen az SE klinikáján végezték az elsőt. A beavatkozások során, beleértve az előkészítést és utókezelést, több mint ötven szakember összehangolt munkájára van szükség.

Egy-egy májtranszplantációért 16 millió forintot fizet a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő. Finanszírozási korlát miatt nemcsak máj-, de más szervátültetés sem maradt el itthon. A rendelkezésre álló keretösszeget mindig az előző évben nyújtott transzplantációs tevékenység alapján határozzák meg, és az esetlegesen jelentkező többlet finanszírozási igényt a finanszírozási év végén belső átcsoportosításokkal kezelik.

Az egyik legerősebb év volt a 2018-as szervdonáció szempontjából, tíz százalékkal nőtt a szervdonációk száma, s tavaly történt meg a tízezredik szervátültetés az immár 45 éves transzplantációs történetünkben. Kiemelkedően magas Budapest szervdonációs aktivitása az OKITI, a Honvédkórház és a nemrég bekapcsolódott SE Korányi Tömbnek köszönhetően - cikkünk az életet adományozó kórházakról.

A betegek mindössze átlagosan egy évet várnak átültethető májra, de az életmentő beavatkozások esetében jóval rövidebb lehet a várakozás. Tavaly 80 májra várakozó beteg kapott új szervet.

Az ezredik beavatkozásról tartott hétfői tájékoztatón Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója hangsúlyozta, minden szervtranszplantáció komplex és összehangolt együttműködést kíván a műtétben résztvevő szakemberektől, így volt ez az 1000. beteg májtranszplantációjánál is. Mint elmondta, a beavatkozást egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő 61 éves nőbetegen végezték el. Az operáció tele volt kihívásokkal, de jól sikerült. A beteg már jól van, a májfunkciója teljesen normális, a sebészeti osztályon lábadozik, a következőkben az utógondozása zajlik majd a klinikán – tette hozzá.

Az igazgató a jövőbeni tervekről szólva elmondta, most a gyermektranszplantáció és az élődonoros transzplantáció továbbfejlesztése a cél, illetve minél korábban szeretnék fejleszteni az úgynevezett „Split programot” is, melynek lényege, hogy a beültetésre kerülő májat kétfelé választják, így egy szerv adományozásával egy felnőtt, és egy gyermek transzplantációja válik lehetségessé - mondta az igazgató az egyetemi portál összefoglalója szerint.

A Semmelweis Egyetemen az idei évben (szeptember 15-ig) 115 vese, 58 máj, 43 szív, 3 hasnyálmirigy átültetés történt, továbbá az Országos Onkológiai Intézettel együttműködésben 13 tüdőtranszplantáció. 

Film a transzplantációról - A holtak, akik életet mentenek.

Képünk illusztráció a filmből

Legolvasottabb cikkeink