• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A legjobb elsősegélynyújtók Zalaegerszegen versengtek

Hírek 2019.09.15 Forrás: Weborvos
A legjobb elsősegélynyújtók Zalaegerszegen versengtek

Ilyen is volt: rollerbaleset miatt kiszabadult óriáspók, újraélesztés egy bevásárlóközpontban, egy olajfúrón történt robbanás sérültjeinek ellátása.

A Magyar Vöröskereszt az Elsősegélynyújtás Világnapján évek óta egy versennyel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Az elmúlt években rendszerint vidéki nagyvárosok, régiós központok adtak helyet az események, így a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny 2019-ben Zalaegerszegen került megrendezésre. Idén, az előző évhez hasonlóan, a szakmai zsűri helyezések helyett minősítésekkel jutalmazta az 52 versenyző csapatot.

Szeptember 14-én 300 elsősegélynyújtó mérte össze tudását Zalaegerszegen. A város több pontján találkozhattak a járókelők vöröskeresztes zászlókkal és orvosi ládákkal vonuló versenyzőkkel, akik a legkülönfélébb helyzetekben látták el a szakképzett imitátorokat. Idén összesen 52 csapat indult a versenyen. Mellettük további 4 vendégcsapat teljesítette a 20 állomásból álló, csaknem 9 kilométeres körpályát. A versenyző csapatok három korcsoportban indultak: 17 felnőtt, 20 ifjúsági és további 20 gyermek csapat volt a nevezők között.

Rollerbaleset következtében kiszabadult óriáspók, újraélesztés egy forgalmas bevásárlóközpontban, vagy egy olajfúrón történt robbanás sérültjeinek ellátása képezték több egyéb között a versenyfeladatokban megoldandó kihívásokat. Összesen hét különböző technikai kárhelyszínen bizonyíthatták elméleti és gyakorlati tudásukat a résztvevők. Az egyik leglátványosabb helyszín a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén volt, ahol további kihívást okozott, hogy a csapatok egyszerre voltak jelen a terepen.

 

Az Országos Mentőszolgálat szakembereiből és további szakértékből álló 84 fős zsűri, a verseny ideje alatt végig több szempont alapján értékelte az elsősegélynyújtók felkészültségét. Az esemény lebonyolításában több mint 200 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes vett részt, akik a baleseti helyzeteket 81 imitátor közreműködésével valósították meg. A verseny eredményeit szeptember 14-én este a zalaegerszegi Art Moziban hirdették ki, egy nagyszabású záróünnepség keretein belül. A rendezvény fővédnöke Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtás oktatása. A tanfolyamok mellet az elmúlt években az ismeretek népszerűsítésére is nagy hangsúlyt helyezett a szervezet. Az Országos Elsősegélynyújtó Verseny alkalmával, a versenyzők az emberek közé vihetik a tudásukat és példát adhatnak a járókelőknek arról, hogy bárkiből válhat hős. Az idén újraindult Hősképző program minden hónapban különböző téma köré épül: szeptemberben az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó lelki folyamatok bemutatásán van a hangsúly. A Hősképző kampány első hónapjában az ország 17 megyéjében 42 rendezvényen összesen 8.658 fő vett részt a Vöröskereszt ingyenes elsősegélynyújtó programjain.

A díjazottak:

Kiemelkedő minősítést vehetett át 7 csapat:

Gyermek kategóriában: Vészhelyzet csapat Komárom-Esztergom megyéből.

Ifjúsági kategóriában: ANONYMUS csapat Veszprém megyéből, Őrangyalok csapat Békés megyéből, Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium Somogy megyéből.

Felnőtt kategóriában: Dunai Lányok csapata Fejér megyéből, Egység 25 csapat Csongrád megyéből, Körös-Szögi Életmentők Békés megyéből.

Bronz minősítésben részesült 16 csapat:

Gyermek kategóriában: Aranycsapat Bács-Kiskun Szolnok megyéből, az Eszméletlen csapat Budapesetről, Jászvörösek csapata Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, a Védőangyalok Csongrád megyéből.

Ifjúsági kategóriában: Five Fighters csapat Pest megyéből, MegmentElek csapata Csongrád megyéből, Szt. László ÁMK Bács-Kiskun megyéből, II. Rákóczi F. Gimnázium PEDDA csapata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Törökszentmiklósi Ifjúsági Vöröskeresztes Klub Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Jurisich Miklós Gimnázum Vas megyéből.

Felnőtt kategóriában: STABIL oldal csapata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, FÖRSZTÉD csapat Pest megyéből, Csillapító 3 csapata Budapestről, Mrgency csapat Zala megyéből, KSM csapat Nógrádból és MEeNCS csapat Borsod-Abaúj Zemplén megyéből.

Ezüst minősítésben részesült 14 csapat:

Gyermek kategóriában: MegmentElek csapat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, BEST-erce csapata Nógrád megyéből, V-ÉSZHELYZET Fejér megyéből, Megmentők csapata Veszprém megyéből, a Balmazújvárosi Elsősegélynyújtók csapata Hajdú-Bihar megyéből, Tarnamérai Életmentők csapata Heves megyéből, a MediKoch csapat Baranya megyéből, a Szívőrzők Somogy megyéből, a Segítők csapata Zala megyéből és a Szombathelyi Bercsényi Miklós Ált Isk. Vas megyéből.

Ifjúsági kategóriában: Önkéntes Egység csapat Komárom-Esztergom megyéből és a PICHQA PUDING TEMPERALUS csapat Baranya megyéből.

Felnőtt kategóriában: UTOLSÓ Segély csapat Baranya megyéből és a Defibrilláltak csapata Heves megyéből. 

Arany minősítésben részesült 5 csapat:

Gyermek kategóriában: MENT-A-SZÍV Békés megyéből, a Szürkefarkasok csapata Borsod-Abaúj Zemplén megyéből és a STABIL OLDAL Pest megyéből.

Ifjúsági kategóriában: A CSODA CSAPAT Heves megyéből.

Felnőtt kategóriában: Nagyboldogasszony Iskolaközpont Somogy megyéből.

Legolvasottabb cikkeink