• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Úgy döntöttek, mindenki elégedett

Egészségpolitika Forrás: MTI

Okafogyottak a követelések, a kormány a sztrájkfelhívást jogellenes és felelőtlen lépésnek értékeli.

Ágazati számítások alapján a jövő évi, a bértáblában és pótlékokban megmutatkozó bértöbblet jelentős béremelést eredményezhet a szociális területen dolgozóknál - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának közleménye emlékeztet, hogy 2014 nyara óta folynak tárgyalások a több ezer munkavállalót képviselő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével. Mint írták, a legutóbbi találkozón az ágazati kollektív szerződésről, az anyagi megbecsülésről és arról a javaslatról egyeztettek, hogy a szociális munka napját munkaszüneti nappá nyilvánítanák.

A közlemény idézi Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárt, a sztrájktárgyalásokra kijelölt állami vezetőt, aki az egyeztetésen elmondta, hogy a jövő évi, a bértáblában és pótlékokban megmutatkozó bértöbblet jelentős béremelést eredményezhet a szociális területen dolgozóknál. Nagy szükség van az elismert és motivált szakemberekre, mert más ágazatokhoz hasonlóan e területen is munkaerőhiány van - emelte ki a helyettes államtitkár.

Az egyeztetésen mindkét fél egyetértett abban, hogy a jövőben a szakápolási központokban foglalkoztatott, egészségügyi szakképzettséghez kötött munkakörben, de szociális ágazatban dolgozók bérezése nem maradhat el a hasonló munkakörben dolgozó egészségügyi alkalmazottakétól.

A közlemény szerint a felek "okafogyottnak ítélik egyes szervezetek ágazati követeléseit". Felhívják a figyelmet arra, hogy a decemberre munkabeszüntetést hirdetők szándékukat hivatalosan nem jelentették be, a sztrájkról nem kezdeményeztek egyeztetést a kormányzattal, és nem folytattak tárgyalást az elégséges szolgáltatások köréről sem. Ennek alapján a kormány a sztrájkfelhívást "jogellenes és felelőtlen lépésnek értékeli" - olvasható a tárca tájékoztatásában.

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete november 10-én közölte: országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért.