• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

UH-beszerzés: lehet pályázni, de nem mindenkinek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Csak a konvergencia régiókhoz tartozó állami intézmények vehetnek részt az egymilliárdos programban.

Az intervenciós kardiológiától, a nőgyógyászaton, szülészeten át az urológiáig, számos szakterületre szerezhetnek be pályázati forrásból UH-készülékeket a konvergencia régiókban található, közfinanszírozott, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények egymilliárd forint értékben – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egy mai sajtótájékoztatón. Az egészségügyért felelős államtitkár rögtön jelezte: szeretné, ha minél több intézmény pályázna a betegellátás minőségét javító felhíváson.

A pályázat részleteiről Schanda Tamás, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár beszélt. Az ellátók minimum 10, maximum 50 millió forintos támogatást nyerhetnek a szeptember 11-én induló és október 10-én záruló, egyszerűsített kiíráson, amelynél az elbírálás a pályázatok beérkezési sorrendjében történik majd. Egy ellátó maximum öt UH-készülék vásárlására pályázhat, s ezeknek mind külön szakterületet kell képviselniük, illetve egy év alatt kell maguknak a nyerteseken a beszerzéseket lebonyolítaniuk.

Hogy mibe kerül egy UH-készülék, arra Ónodi-Szűcs Zoltán válaszolt: 6-8 millió forinttól a „csillagos égig" terjedhet az ár attól függően, milyen szoftverekkel van felszerelve, hányféle fejet használnak a berendezéshez.

Az is kiderült, hogy a most megjelent EFOP-2.2.20-17 „Az egészségügyi ellátórendszer orvostechnikai infrastruktúra készültségi szintjének javítása" felhívás az utolsó a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ugyanis immár minden fejlesztési pályázat megjelent.

Egy korábban meghirdetett, a betegbiztonság növelését célzó EFOP program (a speciális higiéniás rendszereket, az egységes betegazonosító rendszert fejlesztő, biztonságos gyógyszeradagolás intézményi bevezetését támogató) eredményéről Schanda Tamás elmondta: ötven egészségügyi intézmény kezdheti meg a projektek megvalósítását a konvergencia régiókban, közel hétmilliárd forintos forrással. Átlagosan egy pályázónak 138 millió forintot tudnak nyújtani, a legkevesebb 20,5 millió, de van, 200 milliós támogatás is.

A fogorvosokkal folyó tárgyalásokról Ónodi-Szűcs Zoltán újságírói kérdésre elmondta, hogy a kamara konstruktív partner, s minden érintett félnek van teendője, vagyis a feladatellátásnak és a finanszírozásnak is módosulnia kell. Hogy miként hatott az ellátásra a szeptember eleji – az államtitkár minősítése szerint figyelemfelhívó – munkalassítás, a NEAK-nak leadott hóvégi jelentésekből fog kiderülni.

Legolvasottabb cikkeink