• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új eszközök a gyulai onkológiai ellátásban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Programozott betegirányítás, új sugárterápiás eszközök és kórházak közötti együttműködés.

Sikeresen befejeződött a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház onkológiai ellátásának korszerűsítése című pályázat, melyben a sugárterápiás eszközpark fejlesztésével olyan egyedülálló, magas minőséget képviselő komplex onkológiai ellátás valósult meg, mely a megyei/térségi szinten realizálódó rosszindulatú daganatos esetek jelenlegi számát tekintve mindenképp hiánypótlónak bizonyul. A korszerűsítés eredményeként nagymértékű javulás várható a túlélési eredmények tekintetében, amely hosszú távon a régióban élők életminőségének javulásához is hozzájárul. A projekt összköltsége: 469,01 millió forint, melyet 100%-ban vissza nem térítendő európai uniós támogatásból fedeztek - írta az intézmény összefoglaló közleménye.

A kórházban rendelkezésre álló magas színvonalú diagnosztikai és onkológiai sebészeti háttér mellett a korszerű ellátáshoz a daganatellenes kezelések is hozzátartoznak. A kórház sugárterápiás eszközparkja a fejlesztés eredményeként jelentősen korszerűsödött. Az új eszközök 2015 novemberében már működnek és a jövőben lehetőséget teremtenek az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek szakszerű és komplex kezelésére. Gyulán évente 1200 új, sugárterápiás kezelést igénylő beteg ellátására került sor. Az új eszközök beszerzését követően korszerű, a szakmai irányelveknek megfelelő, teljeskörű ellátásban részesülhetnek a betegek.

Beszerzésre került 1 db lineáris gyorsító, ami külső besugárzásra alkalmas. Az új lineáris gyorsító különösen a fej-nyaki daganatok ellátásában nyújt a mai kor követelményeinek megfelelő szintű ellátást. A gép képes intenzitás modulált (IMRT), valamint képvezérelt sugárterápia (IGRT) elvégzésére.

A brachyterápiás készülék a nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedők belső sugárterápiás kezelését biztosítja. Ez utóbbi készülék lehetővé teszi, hogy az eddig más intézményben kezelt betegek, ezentúl Gyulán kapják meg az üregi kezeléseket. Ez a brachyterápiás készülék a nőgyógyászati tumorok ellátásán kívül alkalmas nyelőcső, légcső, végbél, stb. belső besugárzásának elvégzésére. A brachyterápiás eljárás lényege, hogy a daganatot nem testen kívülről sugározzák be a szakemberek, hanem egy úgynevezett applikátor segítségével a beteg testébe, a daganat közvetlen közelében helyezik el a sugárforrást. A hagyományos sugárkezeléssel összevetve az új eljárás kevesebb mellékhatással jár.

A kezelés során közvetlenül a daganatos szövetekre hat, a sugárforrás közelsége miatt számottevően kevésbé károsítja egészséges szöveteket. Ez egy ún. kiegészítő terápia, amelyet más gyógymódokkal kombinálnak a kezelőorvosok. A brachytherápia kiegészítheti pl.: a kemoterápiás kezeléseket.

ARIA onkológiai információs rendszer, amely az onkológiai ellátás biztonságát növeli. A sugárkezelésre kerülő betegek adatait kezeli, tárolja, képes arra, hogy programozza a betegirányítást, segítségével sokkal hatékonyabban lehet ütemezni a kontroll vizsgálatok, az egyes kezelések időpontját, aminek következtében jelentősen csökkenhetnek a várakozási idők.

Segítséget nyújt a felhasználók - orvosok, fizikusok, asszisztensek – részére is azzal, hogy időben jelzi a soron következő feladatokat.

A konzorciumban történő eszközbeszerzés egyik fontos szempontja volt, hogy a szegedi, a kecskeméti és a gyulai Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrumok szoros együttműködésben, egymás munkáját segítve, akár mindennapos szakmai konzultációk mellett végezze el a lehető legkorszerűbben a sugárterápiás beavatkozásokat.

A projektről bővebb információt a www.pandy.hu honlapon olvashatnak.