• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb 56 embert visznek kórházba a Pesti úti idősotthonból

Egészségpolitika 2020.04.11 Forrás: MTI
Újabb 56 embert visznek kórházba a Pesti úti idősotthonból

Hiába kérték, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

Újabb 56 idős embernél igazolódott a koronavírus-fertőzés, illetve merült fel annak gyanúja a Pesti úti idősek otthonában - írta a koronavirus.gov.hu péntek este. Az idős gondozottakat a Szent János kórházba szállítják az Országos Mentőszolgálat mentőautóival és egy busszal.

Felidézték, hogy az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot. Csütörtökön 126 gondozottat szállítottak kórházba - írták.

Eközben dokumentumokat hozott nyilvánosságra az idősotthonokban történt koronavírus-fertőzések ügyében Karácsony Gergely főpolgármester péntek Facebook-oldalán. A politikus azt írta: szerinte továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene felelősen kezelnie a kormánynak, és nem a "politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással - de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják". Úgy fogalmazott: "a válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik".

A főpolgármester négy dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ezek közül három - mint írta - arról tanúskodik, hogy három hete kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

A negyedik dokumentum szerinte "jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentum".

Ez - mint kiemelte - annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, hogy csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe.

A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt - ismertette Karácsony Gergely.

"Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban" - írta Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba  helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.  

Karácsony Gergely hozzátette: ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását.

Hangsúlyozta: mindezek miatt is fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.

Ide-oda csapódó labda vagyunk a nagypolitika pingpongasztalán - A Népszava riportja a témáról