• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Változások a hatósági nyilvántartásban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A személyes közreműködőknek nem kell engedélyezési eljárás, elegendő a bejelentés.

Ez év januárjától az egészségügyi ellátásban személyesen közreműködőknek nem kell működési engedélyt szerezniük, ugyanis elegendő, ha bejelentik tevékenységüket a szakhatóságnál. Július elsejétől ez is változik, mert az EEKH helyett az ÁNTSZ és OTH fogja nyilvántartani azt, hogy kik, milyen munkakörökben, milyen beosztásban stb. dolgoznak az egyes egészségügyi szolgáltatóknál. A jelentések után könnyebb lehet a szakhatóság dolga a működési engedélyek kiadásakor.

Mint többek előtt ismeretes, 2014. január elsejétől módosult az egészségügyi, illetve egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló törvény s ehhez kapcsolódóan a működési engedélyezési eljárás, valamint az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának feltételeiről szóló kormányrendelet. A változások a Magyar Közlöny 2013/218-as számában olvashatóak. A vonatkozó törvény szerint első alkalommal 2014. július 1-jéig kell az egészségügyi szolgáltatóknak megtenniük a bejelentést a szakhatóságnak, ebből következően az átállás legkésőbb 2014 júliusáig meg fog valósulni.

A módosításnak köszönhetően egyszerűsödött a személyes közreműködők esetében a nyilvántartási szabályozás, hiszen ez év január elsejétől a személyes közreműködő esetében nincs szükség engedélyezési eljárásra, csupán be kell jelenteni a hatósághoz a tevékenység megkezdését Ez a szabályozás az érintettek részére mind időtartamában, mind pedig költségében kedvezőbb, mint a korábbi gyakorlat, hiszen egyszerűbbé válik az eljárás. További előnyt jelent, hogy a tevékenység végzéséhez külön felelősségbiztosítást sem kell kötni, mivel kiterjeszthető a személyes közreműködőt igénybe vevő szolgáltató felelősségbiztosítása a közreműködőre is. Az egészségügyi államtitkárságon nem csak ezt tartják kedvezőnek: az új szabályozás lehetővé teszi, hogy rendelkezzenek adatokkal az úgynevezett szabadfoglalkozású jogviszony keretében tevékenységet végzőkről, akik korábban működési engedély nélkül dolgoztak, így nem volt információ sem a létszámukra, sem a munkavégzésük helyére vonatkozóan. Az érvényes szabályozás az érintetteknek viszont új adminisztrációs kötelezettséget jelent.

Korábban az egészségügyi dolgozók munkahelyi adatairól való adatszolgáltatás esetleges volt, annak elmaradása nem vont szankciót maga után, ebből adódóan az ágazatnak nem álltak rendelkezésre naprakész információk az egészségügyi humánerőforrás munkavégzési adatait illetően: mely egészségügyi szolgáltatóknál, milyen jogviszony keretében, mennyi időt, milyen típusú egészségügyi tevékenységet végez egy adott dolgozó. Ezek az adatok az ágazati humánerőforrás tervezés és az ágazati szakmapolitikai döntések meghozatala szempontjából alapvető jelentőségűek. Egyes nagyobb intézkedések (például ágazati bérfejlesztés) esetében annak tervezése, költségigényének meghatározása érdekében minden esetben előzetes felmérésekre volt szükség, indokolta a változások fontosságát az államtitkárság.